Ir izdota fundamentāla grāmata par suitu izloksni „Suitijā”. Tās atvēršanas svētki notiks š.g. 10. decembrī, plkst. 16.00, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes 401. telpā (zāle), Visvalža 4a.  

Latviešu valodā ir maz publicētu Alsungas izloksnes tekstu, trūkst materiālu par izloksnes gramatiku. Tā kā dialektālās iezīmes jebkurā Latvijas novadā pamazām zūd, nepieciešams pētīt un saglabāt šo vēsturisko mantojumu. „Latviešu valodas dialektu atlantā" norādīts, ka „ir maz apkopojošu pētījumu par dialektālo parādību attīstību mūsdienu apstākļos un pārmaiņām literārās valodas ietekmē" (LVDA-L, 8). Grāmatā „Suitijā" ietverts pirmais un pagaidām vienīgais apjomīgākais apraksts par Alsungas izloksnes dinamiku. Ar vietvārdu „Suitija” apzīmēts senais, vēsturiskais Suitu novads. Grāmata "Suitijā", ko sarakstījušas trīs dižas kurzemnieces: filoloģijas zinātņu doktore Vilma Kalme, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere Lidija Jansone („Gudenieku sievas" vadītāja) un Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece Ilga Leimane („Suitu sievas" vadītāja), var izlasīt gan par Alsungas izloksnes aprakstu ar sulīgiem piemēriem, gan suitu nostāstus un visā Latvijā slaveno suiteņu dižpiedzīvojumus. Grāmatu izdevusi Latvijas Skolotāju korporācija Mg. psych., bac. philol. Kaspara Bikšes vadībā. Pirmā daļa «Alsungas izloksnes iezīmes un lietojums» ir gramatisks pētījums, kur, salīdzinot divu teicēju tekstus, no kuriem pirmais pierakstīts 20. gs. 60. gados, otrais - 21. gs. sākumā, atklātas Alsungas izloksnes spilgtākās iezīmes, konstatētas Alsungas izloksnes un literārās valodas atšķirības, kā arī apcerēti jautājumi par izmaiņām Alsungas izloksnē 40 gadu ilgā laikposmā dažādu apstākļu ietekmē. Abās pārējās daļās - «Suitu stāsti» un «Suiteņu piedzīvojumi» - ietverti literāri sacerējumi „suitu mēlē”, resp., Alsungas izloksnē sacerēti nostāsti un atgadījumi no etnogrāfiskā ansambļa «Suitu sievas» dzīves. Lai lasītājam būtu iespējams uztvert tekstus atbilstoši Alsungas izloksnes izrunai, rakstībā izmantotas dažas speciālas zīmes. Lasītājam iespējams iepazīties arī ar vispārlietojamā valodā pārceltu izloksnes atbilstošo tekstu, kas, saglabājot lielāko daļu izloksnes leksikas un stila īpatnību, dots aiz katra stāstījuma. Grāmata papildināta ar audiovideo disku, kas dod iespēju dzirdēt piemērus, kā tekstu ierunājusi viena no teicējām - Milda Ziemele -, un noklausīties autoru Lidijas Jansones un Ilgas Leimanes lasījumus. Darbs noderēs visiem, kuri interesējas par kultūrvēsturiskajām vērtībām, vēlas tuvāk iepazīt Alsungas izloksni un to apgūt, kurus interesē senās izloksnes, Suitu novada teikas, nostāsti, kuri vēlas iepazīt Alsungas novada tradīcijas, cilvēkus, viņu raksturu - domāšanas veidu, dzīves uztveri.
Rīgas vīri par suitu sievām   Tajā pašā dienā, 10. decembrī, plkst. 16.00, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātē, Visvalža 4a un tajā pašā telpā vienlaicīgi notiks arī otrās grāmatas "Inkluzīvi" atvēršanas svētki. Rakstu krājumā "Inkluzīvi", ko izdevis LU apgāds, apkopoti 40 autoru no 9 valstīm raksti par trimdu un neatkarību, radošām personībām un valodas politiku Latvijā, par aizmirsto, bet pasaulslaveno latviešu fotogrāfu Jāni Doredu, par prūšiem, zemgaļiem un kurseniekiem, Latvijas poļiem un Baltijas krieviem, par japāņiem, par to, ko lietuvieši domā, ko par viņiem domā latvieši, par raganām - velētājām, latviešu buramvārdiem, par senām tradīcijām, latviešu valodu, un vēl un vēl. Rakstu krājums veltīts profesores Janīnas Kursītes 60 gadu jubilejai. Grāmatu atvēršanas svētkus kuplinās ne tikai brašās suitu sievas, bet, cerams, arī suitu vīri. Pasākuma vadītājs - bijušais LTV diktors Uldis Štokmanis. Būs vairāki patīkami pārsteigumi (sklandrauši, apdziedāšanās u.c.), uz kuriem visi tiek mīļi gaidīti. Sīkākas ziņas: 25857795
Latvijas Skolotāju korporācijas kancelejas vadītājs Guntis Pelēcis

Dalīties