HZF Literārajā klubā 2. decembrī viesojās animācijas filmas "Norīt krupi" veidotāji – mākslinieks Jurģis Krāsons un scenārija autors Ivo Briedis. Notika filmas demonstrācija un saruna ar LU doktorantiem un docētājiem.

Tikšanās bija sava veida pārsteigums abām pusēm, jo skatītājiem šī filma, kas jau guvusi plašu starptautisku  atzinību – Zelta godalgas Kannu festivālā Francijā un festivālos Spānijā (Bilbao) un Grieķijā, – Latvijā izrādīta tikai vienu reizi kinoteātrī ”K-suns”. Raisījās interesanta saruna starp skatītājiem un filmas autoriem par to, cik 'krupjus' var norīt, pirms pats kļūsti par monstru. Izrādās, ka teiciens 'norīt krupi' tādā nozīmē, kā tas izmantojams latviešu valodā, tiek lietots arī daudzās citās pasaules tautu valodās.

Jurģis Krāsons un Ivo Briedis tagad veido  jaunu animācijas filmu par indivīda un sabiedrības attiecībām. Skatītājiem kārtējo reizi nācās konstatēt, ka Latvijas kino veidotājiem – pat vislabākajiem – ir lielas grūtības 'iesparukties' Latvijas televīzijas programmās, kuras dažkārt ir pārsātinātas ar gluži bezjēdzīgiem raidījumiem.

Dalīties