9. februārī Latvijas vēstniecībā Lietuvā prezidenta Valda Zatlera valsts vizītes laikā kopā ar citiem ievērojamiem Lietuvas sabiedriskajiem un kultūras darbiniekiem augsts Latvijas Republikas Valsts apbalvojums – IV šķiras Atzinības krusts jeb tā sauktais Virsnieka ordeņa krusts tika pasniegts LU mācībspēkam Edmundam Trumpam.

Šādi novērtēti augstskolas docētāja nopelni Latvijas un Lietuvas draudzības un sadarbības stiprināšanā, godprātīgais darbs valsts un sabiedrības labā.

Baltu filologiem par šās reizes apbalvotajiem ir īpašs prieks, jo viņu vidū ir ne tikai mūsu kolēģis E. Trumpa, ilggadējs lietuviešu valodas un vairāku lituānistikas un baltistikas kursu docētājs fakultātē, bet vēl vairāki LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas sadarbības partneri studiju un pētnieciskajā darbā – Lietuviešu valodas institūta Valodas vēstures un dialektoloģijas nodaļas vadītāja Dangole Mikulēniene (Viļņa), Klaipēdas universitātes Baltu valodniecības un etnoloģijas katedras profesore, Latvistikas studiju vadītāja, kursenieku valodas pētniece Daļa Kiseļūnaite, Vītauta Dižā universitātes Letonikas centra darbinieces Daiva Puškorjute un Kristina Vaisvalavičiene (Kauņa), Viļņas universitātes Filoloģijas fakultātes Baltistikas katedras lektore Egle Žilinskaite. Sirsnīgi sveicam visus!

Atzinības krusts ir viens no trim atjaunotās Latvijas valsts atzinības simboliem (vēl – Triju zvaigžņu ordenis un Viestura ordenis), pastāv kopš 1938. gada, bet iedibināts vissenāk no visiem – 1710. gadā Kurzemes hercoga Frīdriha Vilhelma laikā, tādējādi būdams viens no senākajiem Eiropas ordeņiem. Atjaunots 2004. gadā. Atzinības krusta devīze – „Godaprāta ļaudīm”, to piešķir „par izcilu Tēvijas mīlestību un par nopelniem valsts, sabiedriskajā un kultūras darbā”. Saņemdams augsto Latvijas valsts apbalvojumu no Valsts prezidenta Valda Zatlera rokām, mūsu manāmi aizkustinātais kolēģis teica: „Gods kalpot baltu vienotībai!” Tie nav tikai vārdi – baltu valodnieks Edmunds Trumpa tam dzīvo un nepagurdams strādā. Lai vēl daudz raženu gadu!

 

Dalīties