LU Humanitāro zinātņu fakultātes Somugru studiju BSP studentes igauņu valodai veltītā konkursā “Ood eesti keelele” jeb “Oda igauņu valodai”, kas noslēdzās š.g. 9. maijā Igaunijā, ieguva godalgu nominācijā “Labākie kaimiņi”.

Marts Igaunijā ir igauņu valodas mēnesis. Tiek organizēti dažādi pasākumi, viens no tiem – konkurss “Ood eesti keelele” jeb “Oda igauņu valodai”. Humanitāro zinātņu fakultātes Somugru studiju studentes – Annija Rošāne, Egija Ance Stafecka, Elvīra Kalniņa un Māra Karlsone – ar vieslektores Anetes Rosas (Anette Ross) pamudinājumu un atbalstu izlēma tajā piedalīties, lai pastāstītu par igauņu valodu no sava skatpunkta.

Konkursa nosacījumi paredzēja to, ka video, repam, dzejai vai kādam citam mākslinieciskās izteiksmes veidam būtu jāatspoguļo igauņu valodas skaistums. Iesākot projektu – video, neviena no dalībniecēm vēl līdz galam nedomāja, ka veidotais darbs tiešām tiks izvirzīts uz konkursa otro kārtu Peltsamā.

Tomēr 9. maijā tika sākts ceļš uz Igauniju. Laiks ceļā pagāja ātrāk nekā domāts, un tur jau bija Peltsamā ģimnāzija - laipna uzņemšana, sasveicināšanās un apliecinājums no igauņu garderobistu puses, ka viņas latviski zina vārdu “saldējums”, kas igauņiem šķiet ļoti uzjautrinošs.

Konkurence arī konkursa otrajā kārtā bija pietiekami liela – savus darbus prezentēja 42 komandas.

Mūsu video parādīja to, kāda būtu pasaule, ja tajā valodas nebūtu – cilvēki ir tik ļoti pieraduši pie tās, ka bieži pat neiedomājas, cik liels spēks ir spēja sazināties kādā valodā.

Nozīmīgi bija arī tas, ka, piedaloties konkursā, apliecinājām, ka igauņu valoda svarīga ne tikai tiem, kam tā ir dzimtā valoda.

Izturot konkurenci, ieguvām balvu ar nomināciju “Labākie kaimiņi”, kas, no vienas puses, lika pasmaidīt, bet, no otras, pierādīja, ka Latvijas un Igaunijas saites ir ciešas un nākotnē turpinās stiprināties.

Dalīties