Skandināvijā un it īpaši Zviedrijā izsenis svēta Lūcijas dienu – gaismas atgriešanās svētku brīdi, un tas tiek darīts ar īpašiem rituāliem. Tradicionāli šāds rituāls decembra vidū notiek arī mūsu fakultātē, un par to rūpējas zviedru valodas studenti un viņu docētāji.

Skandināvijā parasti tiek izvēlēta vietējās kopienas – ciema, darba vietas, skolas utt. Lūcija (zviedriski ljus ir gaisma), un viņa ir gaismas nesēja. Caur šo meiteni gaisma tiek saukta atpakaļ. Lūcija galvā nes sveču kroni, kas simbolizē saules starus. Viņa ir balti tērpta, ar sarkanu jostu apjozta, viņai  ir pavadones, kuras arī  nes gaismu – sveces. Telpā, kurā balti tērptās meitenes ienāk, izslēdz gaismu. Šādi tiek simboliski izspēlēta gaismas atgriešanās vistumšākajā brīdī. Cerība par gaismas atgriešanos nekad nepazūd.

Mūsu fakultātē šī gada gaismu atnesa astoņas Angļu BSP un Moderno valodu un biznesa studiju BSP studentes, kā arī sešas studentes no Latvijas Kultūras akadēmijas, kas apgūst zviedru valodu. Melodiskos un skanīgos dziedājumus par Lūciju un Ziemassvētkiem pavadīja flautas spēle. Šī gada Lūcijas gods tika HZF studentei Alisei Elīzai Maļinovskai, kurai bija uzticēts Ziemassvētku gaidās ar dziesmu nest gaišumu mūsu fakultātē. Radošu darbu, mācot meitenēm dziesmas un organizējot mēģinājumus, bija ieguldījis fakultātes zviedru valodas docētājs Anderšs Olsons.

Gada tumšākajā laikā tas bija skaists un emocionāls brīdis mūsu fakultātē. 

Paldies jauniešiem un zviedru valodas pasniedzējiem par Ziemassvētku noskaņas uzburšanu Humanitāro zinātņu fakultātē!

Foto: Edgars Zariņš

 

Dalīties