Docente Iveta Narodovska ar Erasmus studentiem

Katru semestri LU HZF Lietišķās valodniecības centrs piedāvā ārvalstu studentiem apgūt latviešu valodu. Pavasara semestrī praktisko latviešu valodu apgūst piecas ārzemju studentu grupas (A1-B1 līmenis).

Studenti Erasmus apmaiņas programmā uz Latviju atbrauc no dažādām valstīm: Vācijas, ASV, Austrālijas, Itālijas, Francijas, Portugāles, Čehijas, Slovākijas, Horvātijas, Bulgārijas, Krievijas, Ķīnas, Korejas, Japānas,  Polijas, Lietuvas  u.c. Lietišķās valodniecības centrs piedāvā apgūt praktisko latviešu valodu ārvalstu studentiem  4 KP apjomā no A1 līdz B2 līmenim. Pārsvarā gan studenti apgūst viena  semestra A1 līmeņa kursu, jo ir atbraukuši uz Latviju uz vienu semestri, taču ir studenti, kuri te uzturas ilgāk, vai arī savas valsts universitātē studē latviešu vai baltu filoloģiju (parasti tie ir studenti no Polijas un Lietuvas).  Šiem studentiem tiek piedāvāts A2 vai B1 līmeņa praktiskās latviešu valodas kurss.  

Šajā semestrī latviešu valodu ārvalstu studentiem māca HZF docētājas Ilona Gorņeva, Iveta Narodovska un Evelīna Zilgalve. Studenti atzīst, ka valodu kursi ir lietderīgi, jo tie labāk palīdz saprast Latvijas kultūru. Studenti uzsver, ka, dzīvojot un mācoties ārvalstīs, ir vērts apgūt arī vietējo valodu.

“Latviešu valodu apgūt nav viegli,” uzsver docente Iveta Narodovska, “tās gramatika atšķiras no citām valodām. Tāpēc ir ļoti liels prieks un gandarījums redzēt studentu izaugsmi, kad kursa beigās viņi var pastāstīt par sevi, savām interesēm un savām studijām latviešu valodā. Vienmēr ir skumji šķirties no studentiem, ar kuriem ir pavadīts kopā tik ilgs laiks, izveidojies ciešs kontakts un savstarpējā sapratne.”

I.Narodovska arī atzīst, ka, mācot latviešu valodu ārvalstu studentiem, labi noder svešvalodu zināšanas. “Manas vācu, krievu, angļu un poļu valodas zināšanas lieti noder saskarsmē ar ārvalstu studentiem,” uzsver I. Narodovska.  

Latviešu valodu kopā ar Erasmus studentiem ir iespējams apgūt arī kā LU kursu klausītājiem. Tas aktuāli ir, piemēram, tiem ārzemniekiem, kas šobrīd dzīvo un strādā Latvijā. 
Kā kļūt par LU kursu klausītāju

 

Dalīties