Dr. Daiki Horiguči

2021. gada 16.jūnijā plkst. 18.00 notiks LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gadu jubilejas cikla “Latvistika – pasaules skatījums” pavasara posma noslēdzošā lekcija “Skats no malas uz latviešu valodas vārddarināšanu”, kuru lasīs Dr. Daiki Horiguči (Daiki Horiguchi), Kioto Universitātes (Japānā) asociētais profesors.

Daiki Horiguči ar Latvijas Universitāti zinātniskas saiknes vieno kopš 2011. gada, kad viņš tolaik kā Tokijas Svešvalodu universitātes doktorants papildinājās LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļā un LU Valodniecības doktorantūra, kā arī strādāja pie savas doktora disertācijas “Latviešu valodas verba prefiksācija: valodiska darbība, kas apzīmē telpu, laiku un emocijas” (sekmīgi aizstāvēta 2013. gadā). Dr. Daiki Horiguči šobrīd ir baltistu (arī slāvistu, tipologu un aspektologu) vidū labi pazīstams un respektēts valodnieks, latviešu valodas darbības vārda veida nozīmju un priedēkļverbu pētnieks, kurš regulāri piedalās starptautiskās zinātniskās konferencēs Latvijas Universitātē un citur Latvijā, kā arī ārpus tās, aktīvi publicē pētījumus par latviešu valodu dažādos starptautiskos lingvistiskos izdevumos. Kopš 2015. gada Daiki Horiguči ir arī LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas rakstu krājuma “Valoda: nozīme un forma / Language: Meaning and Form” redakcijas kolēģijas loceklis un lietpratīgs rakstu recenzents. Tāpat Dr. Daiki Horiguči vienmēr bijis atsaucīgs un rūpīgs dažādu monogrāfiju, rakstu krājumu u.c. zinātnisku publikāciju recenzents.

Savukārt Japānā Daiki Horiguči nenogurstoši darbojas kā Latvijas kultūras vēstnesis gan sadarbībā ar Japānas kori “Gaisma”, gan mācīdams latviešu valodu dažādos kursos, gan ar latviešu valodas un Latvijas kultūras zināšanām palīdzēdams dažādu starptautisku vizīšu un pasākumu norisē Latvijas un Japānas sadarbībā. Jāuzsver, ka kora “Gaisma” repertuārā ir tieši latviešu dziesmas, turklāt koris atkārtoti piedalījies Dziesmu un deju svētkos Latvijā. Dr. Daiki Horiguči 2013. gadā publicējis arī latviešu valodas mācību grāmatu japāņu valodā “Jaunais Ekspresis: latviešu valoda”.

Pasākumu vadīs LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Andra Kalnača.

Pasākums notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv) un tiks translēts arī Facebook “Latvistika LU” lapā: www.facebook.com/latvistika.lu

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.
 

Dalīties