Latvijas Zinātņu akadēmija nosaukusi 2021. gada nozīmīgākos sasniegumus Latvijas zinātnē Latvijas Zinātņu akadēmijas Atzinības rakstu iegūst HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas prof. Andras Kalnačas un asoc. prof. Ilzes Lokmanes monogrāfija par latviešu gramatiku angļu valodā “Latvian Grammar”.

Monogrāfija klajā nāca LU Akadēmiskajā apgādā 2021. gada aprīlī. Tajā apkopoti vairāku gadu zinātniski gramatikas teorijas, metodoloģijas un tipoloģijas pētījumi, kas balstīti latviešu valodas materiālā. Monogrāfijas mērķis ir ziņas par latviešu valodu padarīt pieejamas plašākai auditorijai kā Latvijā, tā ārpus tās. Tas ir svarīgi gan cilvēkiem, kam latviešu valoda ir dzimtā vai kas prot latviešu valodu, gan arī tiem, kas interesējas par Latvijas kultūru, vēsturi un latviešu valodu.
Zinātniskas angļu valodā rakstītas latviešu gramatikas aktualitāti nosaka arī plašā latviešu diaspora ārzemēs, īpaši angliski runājošās valstīs, kur bērni un jaunieši izglītību apgūst savas mītnes zemes valodā, bet ne vairs latviski. Latviešu gramatika angļu valodā ir svarīga arī tiem, kas apgūst latviešu valodu kā svešvalodu un, lai padziļinātu zināšanas, vēlas uzzināt vairāk par valodas gramatisko sistēmu. Tāpat grāmata ir būtisks izziņas avots tiem, kas māca latviešu valodu – gan kā dzimto vai mantoto, gan kā svešvalodu. Nozīmīgs ir arī fakts, ka ārzemju valodnieku vidū vērojams liels pieprasījums pēc sistēmiskiem un uzticamiem dzimtās valodas runātāju sagatavotiem latviešu valodas datiem, jo šāds materiāls ir vitāli nepieciešams latviešu valodas gramatiskās sistēmas kā zinātnisku pētījumu objekta nonākšanai starptautiskā apritē.

"Latvian Grammar" pieejama un lejuplādējama arī PDF versijā LU Akadēmiskā apgāda vietnē.

Apsveicam zinātnieces un visus, kas iesaistīti monogrāfijas tapšanā, ar pētījuma augsto novērtējumu!

Plašāk par Latvijas Zinātņu akadēmijas konkursu: www.lza.lv/aktualitates/jaunumi/880-latvijas-zinatnu-akademija-nosauc-2021-gada-nozimigakos-sasniegumus-latvijas-zinatne

Dalīties