Ikgadējā darbinieku kopsapulcē un gada balvu pasniegšanas ceremonijā, kas šogad notika 4. februārī attālināti, tika sveikti Latvijas Universitātes (LU) darbinieki par sasniegumiem zinātnē un ieguldījumu LU izaugsmē. Starp balvu saņēmējiem – arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) profesore Janīna Kursīte-Pakule un jaunā zinātņu doktore, valodniece Daiga Deksne.

Humanitāro zinātņu fakultātes profesore, akadēmiķe Janīna Kursīte-Pakule saņēma Gada balvu par zinātniskās skolas izveidošanu sociālajās un humanitārajās zinātnēs.

Prof. Janīna Kursīte-Pakule ir starptautiski un valsts līmenī atpazīstama zinātniece, kas atjaunojusi Latvijā mitoloģijas pētniecības skolu un attīstījusi latviskās un reģionālās identitātes pētniecību. Profesore ir vairāk nekā 450 publikāciju autore, viņa ir sarakstījusi vai bijusi sastādītāja un zinātniskā redaktore 20  monogrāfijām, vārdnīcām un kolektīvām monogrāfijām, piemēram, “Latviešu dievības un gari (2020), “Dainu kodekss” (2018), “Daugavpils novads: vietas vērtība” (2018),  “Diždundaga. Apcerējumi par Dundagas novadu” (2017), “Zīmju valoda: latviešu žesti” (2016) u.c.

Latviskās un reģionālās identitātes un mitoloģijas krustpunktos pašlaik strādā viņas bijušie doktoranti, tagad zinātņu doktori – LU Literatūras un folkloras institūtā (Sandis Laime, Aigars Lielbārdis, Una Smilgaine, Kārlis Vērdiņš, Gatis Ozoliņš), LU HZF (Jolanta Stauga, Ingus Barovskis), LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē (Austra Celmiņa–Ķeirāne), Liepājas Universitātes Kurzemes humanitārajā institūtā (Ieva Ančevska). Tāpat vairāki bijušie doktoranti, grāda pretendenti sekmīgi darbojas Latvijas muzejos (Indra Čekstere, Rūta Šmite, Marians Rižijs u.c.), izdevējdarbībā (Sandra Ratniece), autortiesību jomā (I. Paklone) u.c.

Vairāki viņas bijušie doktoranti arī paši jau publicējuši monogrāfijas, piemēram, Sandis Laime uz sava promocijas darba balsta monogrāfiju “Raganu priekšstati Latvijā: Nakts raganas” (Rīga: LU LFMI, 2013), bet Ievas Ančevskas promocijas darbs ir pamatā viņas monogrāfijai „Latviešu dziedināšanas tradīcija” (Rīga: Zinātne, 2020). Savukārt 2020. gadā LU LFMI grāmatu apgādā iznāca Latviešu folkloras krātuves pētnieka Aigara Lielbārža pētījums "150. kolekcija. Buramvārdi", pētījumu viņš aizsāka J. Kursītes-Pakules vadībā. 2021. gadā LU Apgādā iznāca arī LU pētnieka I. Barovska monogrāfija “Mythopoeia. Mūsdienu mītrade”, darba iedvesmotāja un zinātniskā redaktore ir prof. J. Kursīte-Pakule. Šobrīd viņas vadībā LU top pieci promocijas darbi. Profesore J. Kursīte-Pakule ir HZF doktora programmas “Valodu un kultūru studijas”, kā arī doktorantūras skolas “Letonika un starpkultūru pētījumi” vadītāja.

Gada balvu par labāko promocijas darbu humanitārajās un sociālajās zinātnēs ieguva Valodniecības doktora studiju programmas (pirms tam arī Baltu filoloģijas MSP un BSP) absolvente Ph.D. Daiga Deksne.

Promocijas darbu “Priedēkļverbu semantika un funkcionalitāte latviešu valodā” Daiga aizstāvēja 2021. gada 19. oktobrī, iegūstot zinātnisko doktora grādu valodniecības un literatūrzinātnes nozarē (zinātniskā darba vadītāja prof. A. Kalnača).

Daiga promocijas darbu izstrādāja Valsts pētījumu programmas “Latviešu valoda” (Nr. VPP-IZM-2018/2-0002; 2018–2021) LU HZF īstenotā apakšprojektā “Gramatika un tās saskarjomas”, kur D. Deksne bija dalībniece un eksperte.

Viņas promocijas darbs ir inovatīvs pētījums latviešu valodas darbības vārdu priedēkļu nozīmes un lietojuma analīzē, kas turpmāk izmantojams ne tikai teorētisko atziņu aspektā, bet arī priedēkļu semantikas praktiskā izzināšanā, piem., latviešu valodas apguves procesā.

Daiga Deksne ar referātiem par promocijas darba tematiku aktīvi ir piedalījusies dažādās starptautiskās zinātniskās konferencēs un semināros LU un ārpus tās, kā arī ārzemju augstskolās, publicējusi 12 zinātniskus rakstus gan LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas rakstu krājumā “Valoda: nozīme un forma”, gan citos starptautiski recenzētos zinātniskos izdevumos Latvijā un ārzemēs.

Apsveicam un lepojamies ar balvas ieguvējām!

Plašāk par ikgadējo LU darbinieku kopsapulci un gada balvu pasniegšanas ceremoniju: https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/70061/

Dalīties