LU Humanitāro zinātņu fakultāte (HZF) izsaka atbalstu Ukrainai un ukraiņu tautai. Krievijas īstenotais karš pret Ukrainu ir noziegums pret cilvēci un cilvēcību, kam nav un nedrīkst būt nekāda attaisnojuma. 

Ukraiņu vidusskola ir mūsu fakultātes tuvākie kaimiņi. Mēs cienām ukraiņu valodu un kultūru kā neatkarības simbolus. Izsakām visciešāko atbalstu Ukraiņu vidusskolas pedagogiem, skolēniem, viņu vecākiem, skolas direktorei Lidijai Kravčenko. Mums ir smagi, viņiem šajā brīdī ir vēl daudzkārt smagāk.

Tiem, kas pašlaik cīnās pret agresoriem Ukrainā, tās ir varonīga traģisma piesātinātas dienas un stundas. Filologu ierocis ir vārds, tostarp atbalsta un lūgšanas vārds par Ukrainu un ukraiņiem. Pretējai – Krievijas un Baltkrievijas pusei – mēs pašlaik varam teikt tikai ‘nē’ vārdu.  

Mēs pārtraucam sadarbību ar Krievijas institūcijām un personām, kuras nav skaidri paudušas nosodījumu karam Ukrainā. Mēs neatbalstām Krievijas un Baltkrievijas zinātnieku turpmāku dalību fakultātes zinātnisko žurnālu redkolēģijās, ir atcelta šo valstu zinātnieku paredzēto rakstu publicēšana, dalība LU zinātniskajās konferencēs un citos pasākumos.

Tas, ko vēl varam darīt, ir iesaistīties dažādos atbalsta pasākumos Ukrainai un tās cilvēkiem.

Mēs esam piedāvājuši palīdzību saviem studentiem no Ukrainas un apzinājuši vajadzības, lai varētu sniegt tūlītēju atbalstu.

HZF studentus aicinām iesaistīties Ukrainas kultūras mantojuma digitālo resursu glābšanas darbos. Pieteikšanās šeit: https://www.sucho.org/

Tāpat katrs fakultātes docētājs un students individuāli aicināts iesaistīties Ukrainas atbalstā, ziedojot platformā ziedot.lv un morāli atbalstot savus kolēģus Ukrainā. 

Atbalstām LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta kolēģu iniciatīvu, uzturot atsevišķu Twitter kontu, kurā institūta darbinieki pauž zinātnes atbalstu Ukrainai un liek piedāvājumus darbam Ukrainas studentiem, pētniekiem, kā arī uztur mājaslapu ar karti: https://scienceforukraine.eu/ 

Savukārt no 7. marta LU aicina vienoties kopīgās lūgšanās un arī koncertā, kas notiks 11. martā, lai vārdos un darbos atbalstītu Ukrainu un tās iedzīvotājus. Plašāk: https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/70609/

Par visām LU studentu, mācībspēku un zinātnieku aktivitātēm atbalstam Ukrainai: https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/70602/

Krīzes situācijā LU aicina studentus un darbiniekus būt maksimāli piesardzīgiem komunikācijā kā reālajā, tā virtuālajā saziņas telpā, kritiski vērtēt dažādu informācijas avotu sniegto informāciju par starptautisko situāciju un nepaļauties provokācijām, kuras var būt vērstas uz nacionālā naida un konfliktu izraisīšanu.

Uzbrukums Ukrainai ir nepieredzēts starptautisko tiesību pārkāpums. Visas civilizētās pasaules solidaritāte ar Ukrainu šobrīd ir izšķiroši svarīga agresora apturēšanai.

Dalīties