2023. gada 27. aprīlī – Latgales kongresa dienā – Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte (LU HZF) sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) Reģionālistikas institūtu un Latgaliešu kultūras biedrību LU 81. Starptautiskās zinātniskās konferences Latviešu literatūras vēstures sekcijā piedāvā tēmu “Profesors Vitolds Valeinis – latviešu un latgaliešu dzejas pētnieks un teorētiķis”.

2022. gada 27. jūlijā apritēja 100 gadi kopš literatūrzinātnieka, kritiķa un pedagoga Vitolda Valeiņa dzimšanas. Profesors bija noslēgtas dabas cilvēks, kas mērķtiecīgi un skrupulozi izkopa studentu pētnieciskās prasmes, rosināja viņu interesi par dzejas teoriju, pētniecības metodēm, identitāti un latgaliešu valodu. Tieši profesora mūža noslēgumā ir iznākuši tādi viņa darbi kā “Latgaliešu lirikas vēsture” (1998), “Latgalīšu dzejas antoloģiju” (2001), atsevišķu autoru dzejas izlases, kas pievērsa uzmanību latgaliešu literatūras atdzimšanai un kopšanai.

Profesors Vitolds Valeinis (1922–2001) ilgus gadus strādāja Latvijas Universitātē – Latviešu literatūras katedrā, kur tapa viņa darbi “Ievads literatūras zinātnē” (1978), “Dzīve-metafora-dzeja” (1982), “Literatūras teorija” (1982), “Daiļdarba analīze” (1999), kurus studenti, skolotāji vēl joprojām izmanto, lai iegūtu izpratni par literatūras teorijas pamatjautājumiem. Profesoru interesēja  latviešu dzejas vēsture, tika sarakstīti darbi “Latviešu lirika XX gadsimta sākumā (1900–1917)” (1973) un “Latviešu lirikas vēsture” (1976).

Aicinām pieteikt referātus trijās tēmu grupās:

  • Profesora V. Valeiņa personība un devums latviešu literatūrzinātnē.
  • Latviešu  un latgaliešu dzejas, dzejas teorijas  pētniecība mūsdienās.
  • Atmiņas par profesoru V. Valeini .

Pasākums tiks organizēts divās daļās: 1) zinātniskie referāti (ilgums 20 min., jautājumiem 10 min.); 2) atmiņas par profesoru (ilgums līdz 7 min.).

Pasākuma otrajā daļā ir aicināti piedalīties bijušie studenti, kolēģi, lai dalītos atmiņās par profesoru. Aicinājums savu stāstu (līdz 7 min.) izstāstīt, rādot atbilstošas fotogrāfijas (iespējams, no pašu arhīva vai iepriekš publicēta materiāla) vai citu vizuālo materiālu.

Pieteikumus gaidīsim līdz 27. martam. Konference notiks klātienē un tiešsaistē Zoom vidē.

Pieteikuma anketa

Zinātniskos referātus pēc recenzēšanas ir iespējams publicēt RTA žurnālā “Via Latgalica” (raksta noformējuma nosacījumi un iepriekšējie izdevumi: (http://journals.rta.lv/index.php/LATG/issue/view/86/showToc).

Arī atmiņu daļu ir plānots iekļaut žurnāla “Via Latgalica” arhīva sadaļā. Raksta un atmiņu iesniegšanas datums 2023. gada 1. jūnijs.

Ja ir jautājumi, lūdzu, rakstiet: ieva.kalnina@lu.lv vai ilga.suplinska@gmail.com

Dalīties