Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) ģermānistiem priecīga ziņa: Vācijas Vācbaltiešu biedrība (die Deutsch-Baltische Gesellschaft, Darmštate) piešķīrusi savu 2023. gada Kultūras balvu izpētes grupai “Vācu valoda Baltijā”, kurā darbojas latviešu un igauņu ģermānisti. Latviju pārstāv HZF Ģermānistikas nodaļas profesores Ineta Balode un Dzintra Lele-Rozentāle.

Balvu pētnieku grupa saņem par vācbaltiešu identitātes sastāvdaļas – valodas – konsekventu zinātnisko pētniecību.

Kā norādīts apsveikuma tekstā, vācu valodas Baltijas varianta izpēte un dokumentēšana ir ilgi lolota vācbaltiešu iecere, kuras realizācija vairākkārt bija cietusi neveiksmi. Baltvācu valoda jeb Baltijas vācu valoda  (Baltisch) ir valoda “starp vairākām pasaulēm” – sarežģīts sociolingvistisks process, kur dzimto valodu (heritage language) ietekmē citās valodās (galvenokārt slāvu un ziemeļvalstu valodās) runājošas cilvēku grupas, to kultūra un  sociālie paradumi. Šādu – jau pabeigtu valodas attīstības procesu – var izmantot, lai dokumentētu, analizētu un prognozētu daudznacionālās kopienas, kāda tā ir Eiropā, sociālo veidolu.

Kopš 20.gs. 80. gadiem Igaunijas un Latvijas valodnieki nodarbojas ar vācu valodas vēstures izpēti Baltijā: ir izveidotas pētnieciskās grupas un notikušas tematiskās konferences.

2019. gadā Tartu norisinājās pirmā Vācbaltu–vācu–igauņu–latviešu vārdnīcas virtuālā prezentācija, bet trīs gadus agrāk iznāca hronoloģisks zinātniskās literatūras apkopojums “Vācu valoda Baltijā”. Līdz ar to tika piepildīts ilgi lolots vācbaltiešu sapnis.

Apsveikuma tekstu noslēdz vārdi: “Vācbaltiešu biedrība pauž patiesu prieku un pateicas Igaunijas un Latvijas kultūras un valodas pētniekiem par veikto fundamentālo darbu.”

Apsveicam kolēģes ar augsto novērtējumu!

 

Dalīties