Oktobra izskaņā Baltu filoloģijas BSP 2. un 3. kursa, kā arī maģistrantūras studenti devās izziņas braucienā uz kaimiņvalsti Lietuvu, apskatot gan galvaspilsētu Viļņu, gan Nemunas un Neres krustpunktā esošo Kauņu. Ekskursijā tika gūti gana daudz iespaidu par lietuviešu kultūru, stiprinātas lietuviešu valodas zināšanas, kā arī, kā atzīst paši studenti: “Ļoti jauki saliedējāmies savā starpā.” Plašāk par ekskursiju stāsta Baltu filoloģijas BSP 2. kursa studentes.

Paula Lāce: “Ekskursijas panākumu atslēga un iemesls, kālab mēs, studenti, divas piepildītās dienas vērtējam tik atzinīgi, viennozīmīgi ir Baltu balvas ieguvēja profesora Edmunda Trumpas aizrautība un spēja savā sirdslietā ievirzīt teju jebkuru studentu, kurš nonāk saskarsmē ar profesoru, kā arī brīnišķīgās Viļņas Universitātes Baltistikas katedras docētājas Ernestas Kazakenaites tik sirsnīgā un gādīgā uzņemšana, ļaujot mums izstaigāt senās Viļņas Universitātes labirintus, paviesoties Latvistikas kabinetā, Baltistikas katedrā, kur nācās piepūlēt kaklu, atliecot galvu, lai rūpīgi izsekotu skaistajiem griestu apgleznojumiem, kuros saskatāmi motīvi no K. Donelaiša “Gadalaikiem”. Viļņas ekskursiju turpinājām Valdnieku pilī, iepazīstoties ar Lietuvas Lielkņazistes un pils vēsturi, aplūkojot mākslu, kā arī drosmīgākie un vēja neiebaidītie aplūkoja rudenīgo Viļņas ainavu no Ģedimina kalna. 

Kā otrs būtiskākais apskates objekts bija svētdien aplūkotais M. K. Čurļoņa Nacionālais mākslas muzejs Kauņā, kur ļāvāmies nacionālā komponista un gleznotāja skaistajai simbolisma pasaulei – visai patīkama sasaukšanās ar mūsu HZF mājām, jo Lituānistikas centrā prof. E. Trumpa rūpējas, lai kaut ar mazu atklātnīšu palīdzību atgādinātu mums par izcilo lietuviešu mākslinieku. Par mierpilnu izstādes noslēgumu gādāja telpa, kur varējām veldzēties M.K. Čurļoņa simfoniskajā mūzikā. 

Līdztekus plašajai lietuviešu kultūras iepazīšanai neformālā gaisotnē labāk iepazinām arī cits citu, kopīgi pavadot vakaru iecienītā Viļņas vecpilsētas tradicionālajā krodziņā, vienodamies sarunās un gūtajos iespaidos. Piedzīvojām arī skaistu apciemojumu – Viļņas Universitātes maģistrantūras studente Elīza Paula Graudiņa, kura pērn absolvēja Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmu Humanitāro zinātņu fakultātē, stāstīja, kā pagājuši pirmie mēneši Viļņas Universitātē. Elīza labprāt dalījās, kā satuvinājusies ar lietuviešu kultūru un valodu, turklāt Viļņas studenti varējām turpināt izjautāt arī nākamajā dienā, jo Elīza pievienojās arī braucienam uz Kauņu. 

Esam ļoti priecīgi un pateicīgi par šo iespēju labāk iepazīt lietuviešu kultūru, praktizēt valodu, apskatīt Viļņas Universitāti, jo īpaši Latvistikas kabinetu, izbaudīt M.K. Čurļoņa mākslu un, bez šaubām, veidot ciešākas saiknes kursa starpā.”

Zanda Zaļakmene: “Visvairāk priecājos par iespēju būt lietuviešu valodas vidē un to kaut drusciņ pamēģināt izmantot. Tāpat patika vairāk sadraudzēties ar savu kursu un pārējiem studentiem. Esmu ļoti priecīga un pateicīga pasniedzējam Edmundam Trumpam un Ernestai Kazakenaitei no Viļņas Universitātes par tik jauku iespēju!”

Ilza Kampenusa: “Brauciens uz Lietuvu bija pozitīvām emocijām un skaistiem, izzinošiem mirkļiem piepildīts. Šī bija mana pirmā īstā ekskursija pa Lietuvu, tāpēc priecājos, ka mums bija iespēja apskatīt tik ļoti daudz! Šajā braucienā manu sirdi, pirmkārt, iekaroja omulīgais, sarunām piepildītais atpūtas vakars Viļņas vecpilsētā, kura laikā studenti cits citu varēja iepazīt vēl tuvāk un uzjautrināties par pasniedzēja jaunības dienu piedzīvojumiem, otrkārt, vēsturiskā un skaistā Viļņas Universitāte un, treškārt, mazie suvenīru veikaliņi, kuros varēja nozust uz ilgu laiku, jo acis gribēja apskatīt katru skaisto nieciņu. 

Talantīgā lietuviešu mākslinieka M. K. Čurļoņa Nacionālais mākslas muzejs tik tiešām aizrāva, ar kursabiedrenēm nesteidzīgi, bet mērķtiecīgi centāmies redzēt visu, kas izvietots izstādē – sākot ar iespaidīgajām un smalki izstrādātajām koka skulptūrām, beidzot ar apburošajām gleznām. Katram bija savi favorīti, bet itin visiem patika zodiaka zīmju gleznu sērija, aplūkojām un apbrīnojām katru gleznu, bet, protams, nonākot pie savējās, priecīgi apstājāmies. Sajūta, kura radās baudot ko tik skaistu ar saviem tuvajiem domu biedriem, bija neaprakstāma.“

Paldies visu studentu vārdā asoc. prof. Edmundam Trumpam un lietuviešu kolēģiem par organizēto ekskursiju un neaizmirstamajām atmiņām mūsu studentiem!

Dalīties