Piektdien, 7. septembrī, plkst. 15.00 Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes 161. telpā “Turcijas kultūras dienas Eiropā” ietvaros ar lekciju uzstāsies vēstures doktors, seno rokrakstu speciālists Ensars Karagezs un vēsturnieks, muzikologs Haruns Korkmazs.

Lekcijas pirmajā daļā Ensars Karagezs sniegs ieskatu Mevlevī sūfiju ordeņa darbībā un kultūras mantojumā, kā arī raksturos mevleviešu mītnes pasaulē. Lekcijas otrajā daļā Haruns Korkmazs stāstīs par mūzikas nozīmi sūfiju rituālos, jo īpaši Mevlevī semas ceremonijā, un ieskicēs sūfiju mūzikas (Âyîn-i Sherîf) ietekmi uz turku mūzikas attīstību cauri osmāņu laikmetam līdz mūsdienām. Tā kā Mevlevī sūfiju ordeņa izveide ir cieši saistīta ar sūfiju dzejnieka un filozofa Džalāledīna Rūmī atstāto mantojumu, lekcijā, ko papildinās vizuālais uzskates materiāls, tiks iezīmētas arī Mevlevī vēsturiskās saiknes ar Rūmī aptverto domu lauku.

 

Lekcija norisināsies turku valodā ar paralēlu tulkojumu latviski. Visi ir laipni aicināti apmeklēt lekciju! Informējam, ka pasākuma laikā tiks fotografēts.    Par vieslektoriem

Ensars Karagezs vēstures doktora grādu ieguvis Stambulas Universitātes Vēstures fakultātes doktorantūrā Osmāņu impērijas sabiedriskās iekārtas un kultūras nozarē. Studēdams doktorantūrā, apguvis arī klasisko turku mūziku. Ensars Karagezs pašlaik strādā Turcijas Kultūras ministrijas Rakstniecības institūtā un turpina savu akadēmisko karjeru sūfisma vēstures, rokrakstu pētniecības un osmāņu mūzikas laukā.

Haruns Korkmazs, muzikologs un mūziķis, strādā Stambulas Universitātes Turkoloģijas pētniecības institūtā, ir vecākā Turcijas akadēmiskā žurnāla arhīva kataloga veidotājs un savos senās mūzikas pētījumos izmanto arhīva materiālus, kas ietver Turcijas mūzikas vēstures visplašāko muzikālo piezīmju kolekciju.

 

Dalīties