Piektdien, 18. oktobrī, Latvijas Universitātē, Aspazijas 5, 510. auditorijā plkst. 16.15–18.15 turpinās diskusiju cikls "Latvijas filozofu aktuālie teksti".

Cikla “Latvijas filozofu aktuālie teksti” otrā tikšanās veltīta profesora Igora Šuvajeva (1963–2024) sastādītajai antoloģijai “Psihoanalīze Latvijā”, kuras iznākšanu viņš nesagaidīja. Atsperoties no šī posthum izdotā darba, Igors Gubenko sarunā ar Parīzē praktizējošo psihoanalītiķi Jāni Gaili atskatīsies uz Igora Šuvajeva lielo ieguldījumu psihoanalīzes iedzīvināšanā Latvijā vairāk nekā 30 gadu garumā.

Profesora veikums neaprobežojas ar mūsdienu psihoanalīzes terminoloģijas teju vienpersonisku izkopšanu latviešu valodā, tulkojot un komentējot Zigmunda Freida, Karla Gustava Junga, Alfreda Ādlera, Annas Freidas, Oto Ranka, Ēriha Fromma un citu psihoanalīzes autoru tekstus. Savās lekcijās un publikācijās Igors Šuvajevs attīstīja psihoanalīzes kā dzīvesmākslas ideju. Pēc viņa pārliecības, psihoanalītiskā antropoloģija ir “apstākļu radīšana jaunas apziņas pieredzes iespējamībai vai pati šī pieredze, t. i., apzinātas paštapšanas nodrošināšana” (Psihoanalīze un dzīves māksla). Skatījums uz psihoanalīzi kā pašrūpes praksi un paštapšanas virzītāju iezīmē būtiskāko konceptuālo pavērsienu psihoanalīzes vēsturē Latvijā kopš neatkarības atgūšanas. Sarunas dalībnieki centīsies ieskicēt šīs vēstures vēl neuzrakstītas nodaļas aprises, kuras centrā ir Igora Šuvajeva figūra.

Jānis Gailis ir psiholoģijas zinātņu doktors, Parīzē praktizējošs lakāniskās orientācijas psihoanalītiķis un Montreijas Medicīniski psihopedagoģiskā centra (CMPP de Montreuil) direktors. Igors Gubenko ir Latvijas Universitātes docents, filozofs, mākslas kurators, viņa pētnieciskās intereses ietver psihoanalīzi un mākslas filozofiju.

Diskusiju ciklu organizē LU HZF Filozofijas un ētikas nodaļa. Nākamie plānotie pasākumi ir:
26. novembrī saruna par Agneses Irbes grāmatu “Principiāla dzīvības aizsardzības ētika”
17. decembrī saruna par Janas Kukaines grāmatu “Viscerālā estētika”
 
Papildu informācija: Artis Svece (artis.svece@lu.lv) un Igors Gubenko (igors.gubenko@lu.lv).

Dalīties