28. septembrī Zinātnieku nakts ietvaros Humanitāro zinātņu fakultātes 2. stāva vestibilā, sākot no plkst. 18:00, norisināsies akadēmiskas performances, kas veltītas ūdens enerģijai valodā, kultūrā un tekstos.

Kā zināms, humanitārajās zinātnēs ūdens nebūt vienmēr nav saistīts tikai ar garu runāšanu, neko nepasakot. Anglistikas, klasiskās filoloģijas, Āzijas studiju, latvistikas un baltistikas, slavistikas studiju programmu pasniedzēji un studenti ir apņēmības pilni zinātnieku nakts laikā pārliecināt interesentus par to, ka simbolu, skaņu un kultūras zīmju izpausmēs ūdens enerģija ir tēma, kas spēj atklāt humanitārās zinātnes no, iespējams, vēl nepazīstamām pusēm.

Zinātnieku nakts gaitā būs iespēja iepazīties ar ūdens izmantojumu visplašākajā fakultātes studiju programmu spektrā – sākot ar ūdens pielietošanu tautas maģijā un mūzikā, ko papildinās praktiski demonstrējumi, un beidzot ar ieskatu latviešu literatūrā rodamajos noslīkšanas naratīvos, kurus praktiski demonstrējumi gan nepavadīs. Līdzās tam pasākums sola pavērt ieskatu ūdens skaņās dažādās valodās un ūdens simbolos literatūrā – ne vien latviešu, bet arī cittautu rakstniecībā, kas apgūstama Humanitāro zinātņu fakultātē, tostarp ķīniešu un arābu tekstos. Tā kā fakultāte ir mājvieta klasiskās filoloģijas studijām, īpaša uzmanība tiks pievērsta Eiropas kultūras senākajam ūdenim – ne vien literārajam, bet arī rituālajam – kolektīvā sengrieķu un romiešu kultūras pētnieku performancē. Pavisam negaidītus pārsteigumus Zinātnieku naktī sola HZF studentu improvizācijas teātris, kurš ir gatavs apliecināt, ka fakultātes ikdienas dzīvē akadēmiskais un studiju darbs nav iedomājams bez prasmes improvizēt un iesaistīties spēlē. Bez kā vēl tas nav iedomājams – tas atklāsies vien Zinātnieku naktī. Zinātnieku nakts noslēgsies ar HZF antīkā teātra trupas Ludus Academicus Aristofāna lugas „Putni” iestudējumu, par kura vadmotīvu ir izraudzīta devīze, kas attiecas arī uz ikvienu Zinātnieku nakts apmeklētāju – Divreiz vienā upē neiekāpsi. Pasākuma organizētāji pēc iestudējuma sola pavisam īstas ūdens pārvērtības, kuru procesā tiks aicināts iesaistīties ikviens. Paralēli ūdens metamorfozēm Zinātnieku nakts apmeklētāji, kas ir ieinteresēti HZF akadēmiskajā un lekciju dzīvē, tiek aicināti izmantot iespēju noklausīties docenta Alekseja Taubes lekciju „Water Symbolism in Graham Swift’s Waterland”, kura notiks 3. stāva 312. auditorijā (lekcijas sākums plkst. 18:00).  

Dalīties