6. jūlijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) un Latvijas Universitātes (LU) pārstāvji, LNB direktors Dr. Andris Vilks un LU rektors profesors Mārcis Auziņš, parakstīja līgumu, kas sniedz tiesisku pamatu abu institūciju plašākai sadarbībai, lai uzlabotu neatkarīgu infrastruktūru un resursus Austrumāzijas studijām Latvijā un Baltijas valstīs. Iniciatīvu ierosināja Baltijas Austrumāzijas pētniecības centrs, AsiaRes, un iepriekšējo gadu laikā to atbalstīja ne tikai LU pētniecības fonds un LNB, ieceļot amatā speciālu bibliotekāru, kurš atbild par grāmatu iegādi ķīniešu un eiropiešu valodās, bet arī dažādas starptautiskās institūcijas un privātie atbalstītāji, kuri ir atbalstījuši projektu jau no 2008.gada.

Šo sadarbības partneru vidū vispastāvīgākie ir Chiang Ching-kuo Foundation for International Scholarly Exchange (Taipeja, Taivāna), Korea Foundation (Seula, Korejas Republika), Japānas vēstniecība un Center for Chinese Studies, kas atrodas Nacionālajā Centrālajā bibliotēkā (Taipeja, Taivāna). Šie partneri ir veidojuši un veido nozīmīgu ieguldījumu, lai uzlabotu pētniecības bibliotēkas grāmatu krājumus, kas jau tagad veido unikālu kolekciju Austrumāzijas pētniecībai Baltijas valstīs.

Latvijas Nacionālā bibliotēka Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēkai ir nodrošinājusi ekskluzīvu atrašanās vietu Gaismas pils 2. stāvā, padarot to pieejamu un redzamu plašam lasītāju pulkam, kas katru dienu apmeklē ēku. AsiaRes ne tikai gatavojas regulāri paplašināt  bibliotēkas krājumus, lai aptvertu dažādas interešu sfēras gan par Austrumāzijas civilizāciju vispārīgi, gan arī par reģiona valstu literatūru, kultūru, vēsturi, sabiedrību un ekonomiku, bet arī turpinās organizēt regulārus pasākumus, lai padarītu zināšanas par Austrumāziju kā daudz mazāk eksotisku daļu Latvijas kultūras un akadēmiskās dzīves, nekā tās dažkārt mēdz šķist.

Kā šīs ilgtermiņa sadarbības oficiālās daļas sākumu, LNB, AsiaRes un Nacionālā Centrālā bibliotēka (Taipeja, Taivāna) 27. augustā atklās izstādi par grāmatu iespiešanas vēsturi un literāro kultūru Ķīnā: „Civilizācijas spiedogs/文明之印刷”. Mēs ceram, ka daudz ieinteresētu apmeklētāju izmantos iespēju atvērt sev jaunu perspektīvu par vienu no visaizraujošākajām mīklām pasaules kultūrā: galējās atšķirības un dziļās līdzības, kas raksturo divas visietekmīgākās civilizācijas, no kurām katra radusies pretējā Eirāzijas kontinenta galā.

Latvijas Nacionālā bibliotēka par projekta "Austrumāzijas pētniecības centra bibliotēka" īstenošanu

Austrumāzijas pētniecības centrs

Dalīties