Rudens semestrī Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmas 2. un 3. kursa literatūrzinātnes studenti apguva kursu „R. Blaumaņa daiļrade un tās interpretācija latviešu kultūrā”. Studenti analizēja un interpretēja Rūdolfa Blaumaņa darbus. Latviešu literatūras klasiķa radošā darbība ir daudzveidīga: proza, drāma, dzeja, publicistika, tulkojumi.

Latvijas kultūras kanonā ir iekļautas rakstnieka noveles un drāma „Indrāni”. Kultūras kanonā ir atziņa, kas bija svarīga R. Blaumaņa tekstu apguvē: „Pēc Blaumaņa vairs nepastāvēja problēma – vai attālā Eiropas un Krievijas provincē vispār var dzimt liela literatūra. Turklāt Blaumanis pirmais formulēja domu, pie kuras agrāk vai vēlāk jānonāk katras tautas literatūrai un arī katram rakstniekam. Kādā vēstulē viņš rakstīja: "Nevis tas, vai tu rozi vai mēslu gubu apraksti, ir tas svarīgākais, bet gan tas, kā tu to dari””.

Rūdolfa Blaumaņa devums ir avots mūsdienu latviešu literatūras darbiem, tā beidzamos gados, izmantojot R. Blaumaņa prozas un drāmas tekstus, radīti jauni darbi, piemēram, E. Sniedzes drāma „Līdz Araratam” un M. Zālītes luga „Hotel-Kristina”, L. Gundara luga „Advents Silmačos”. Studiju kursā uzmanības centrā ir arī latviešu kultūras darbi, kas tapuši pēc R. Blaumaņa darbu motīviem vai kuru pamatā ir viņa teksti: lugas, prozas darbi, filmas u. c.

2015. gada 1. janvārī ir R. Blaumaņa 152. dzimšanas diena.

Turpinājumā – neliels ieskats aktualitātēs, kas saistībā ar R. Blaumani notikušas 2014. gadā.

Tapusi jauna luga pēc R. Blaumaņa darbiem: L. Gundars, izmantojot R. Blaumaņa stāstu motīvus, uzrakstījis lugu „Vienādas asinis”, kas iestudēta Valmieras teātrī.

Vācijā iznācis jauns R. Blaumaņa noveles „Nāves ēnā” publicējums (Rūdolfs Blaumanis: Im Schatten des Todes. Novelle. Berlin, Riga u.a.: hochroth Verlag, 2014). Doktors R. Fīlmanis grāmatiņas nobeigumā īsi raksturojis R. Blaumaņa personību, daiļradi un noveli, akcentējot noveles specifiku un paralēles ar vācu literatūru, īpašu uzmanību pievēršot novelei „Nāves ēnā” kā sociālpsiholoģiskam eksperimentam, kurā piedalās tikai vīrieši.

2014. gada 17. decembrī plkst. 14.30 HZF 2. stāva dekanāta un Latvistikas un baltistikas nodaļas gaitenī studenti stenda referātos demonstrēs savus pētījumu un analīzes rezultātus kursā „Rūdolfa Blaumaņa daiļrade un tās interpretācija latviešu kultūrā”. Katram studentam būs īsi jāiepazīstina ar stenda referātu, jāatbild uz jautājumiem, notiks arī klātesošo balsojums par labāko stenda referātu. Stenda referātus un to prezentāciju vērtēs kursa docētājas: profesore Māra Grudule, profesore Ieva Kalniņa, Dr. Philol. Liene Kalviša.

Aicināti visi interesenti!

Dalīties