11.decembrī LU Humanitāro zinātņu fakultātē jebkuram interesantam bija iespēja iepazīties un izmēģināt Ebru gleznošanas tehniku mākslinieču Irinas Trumpeles un Olgas Orlovas vadībā.

Ebru ir gadsimtiem sena un unikāla gleznošanas tehnika uz ūdens virsmas, kas radusies jau Senajā Persijā. Zīmējumi tiek veidoti ar ūdenī nešķīstošām krāsām, kas nesajaucās savā starpā. Šīs krāsas tiek uzpilinātas uz sabiezinātas ūdens virsmas, kamēr zīmējuma formas tiek veidotas ar īpašiem darbarīkiem – īlēniem, ķemmēm un adāmadatām. Vēlāk šīs zīmējums tiek pārnests uz īpaša papīra.
Pašam ebru zīmēšanas procesam piemīt terapeitiskās īpašības, kas ļauj mums izjust savas emocijas caur krāsu un formu, tieši tādēļ katrs ebru zīmējums ir unikāls un neatkārtojams. Lai gan sākotnējie šķiet, ka zīmēšanas process ir nekontrolējams, tomēr paņemot rokās otu un izvēloties krāsas, sākot tās triept pret ūdens virsmu, nāk atklāsme, ka šo zīmējumu var kontrolēt ar emocijām un šis zīmējums attēlo mūsu iekšējo pasauli. Ne tikai zīmēšanas tehnika ir īpaša, bet arī izmantotie materiāli, kas tiek izgatvoti tikai un vienīgi Turcijā, tādejādi ļaujot mums izjust Turku unikālo kultūru. Dažu dalībnieku atsauksmes:
Fantastiska meistarklase, kas paplašina kultūras redzesloku un ļauj izmēģināt, ko jaunu.
Annija Ebru ir unikāla zīmēšanas tehnika, kas neatbilst skolas laikos mācītām tehnikām. Zīmējums, kas ļauj mums brīvi izpaust emocijas un sekot savai sirds balsij, velkot līnijas un dažādas formas.
Kristiāna un Agija

Visas meistarklases bildes HZF fotogalerijā

Dalīties