LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts sadarbībā ar Frīdriha Eberta fondu aicina piedalīties starpdisciplinārā seminārā, kas būs veltīts I Pasaules kara simtgadei dažādu humanitāro un sociālo zinātņu perspektīvā un notiks š.g. augusta nogalē.

KARŠ, BIBLIOTĒKA UN KATEDRĀLE: PIRMAIS PASAULES KARŠ EIROPAS KULTŪRĀ. LATVIJAS VERSIJA

PIETEIKUMS STARPDISCIPLINĀRA SEMINĀRA DALĪBNIEKIEM

Kārlis Padegs 1932. gadā ir veidojis vienu no savas daiļrades meistardarbiem - gleznu „Madonna ar ložmetēju [2]", iekodējot tēlā renesanses kultūras mantojumu un Eiropas civilizācijas iznīcināšanas tendences 20. gadsimtā. Glezna bija tapusi starpkaru laikā, bet arī posmā, kad Eiropas sabiedrībās iesakņojies jēdziens Lielais karš - tā sauca Pirmo pasaules karu Eiropā, kas četru gadu garumā piedzīvoja ilgstošu humanitāro katastrofu, vienlaicīgi reflektējot par kara vietu kultūras procesos.

Seminārs ir aicinājums uz pirmo STARPDISCIPLINĀRO SARUNU PAR KARA FENOMENU EIROPAS KULTŪRĀ, koncentrējoties uz Pirmā pasaules kara pieredzi ne tikai Rietumu frontēs, bet arī tā laika Baltijas guberņās un jaunajās Baltijas valstu sabiedrībās. Mēs neaizliegsim sev iet pāri kara hronoloģiskām robežām un MEKLĒT ATBILDES UZ SEKOJOŠIEM JAUTĀJUMIEM, APSPRIEŽOT ŠĀDAS TĒMAS:
Vai Pirmais pasaules karš bija Eiropas modernizācijas groteska seja? Modernisms kultūrā un politikā

Tehnoloģizētā nāve kā daiļrades tēma Eiropā un Latvijā pirmskara posmā, kara laikā un pēc 1918. gada - eiropeiskais dialogs, konflikti un hibrīdi?

Karu gaidot un līksmojot…Pirmais pasaules karš civilizācijas diskursos un masu kultūrā

Futūrisms un karš - vainīgo meklējot? Radikālais intelektuālisms pirms 1914. gada

Tur frontē vai totālais karš - ekstremāla pieredze kara laikā

Sieviete un karš - līdzdalības un hierarhijas

Kara māksla un māksla karā - realitāšu plaisa un daiļrade tranšejās: latviešu māksla ekstremālajos apstākļos

Vārds pret karu un vārdu karš: dzeja un skrejlapa. Dzejnieks-politiķis.

Nulles punkts - impēriju sabrukuma kultūrkonteksti un radošuma telpa pēc 1917. gada Baltijā un Krievijā

Šie jautājumi un temati var pārtapt par semināra sekciju virsrakstiem, atkarībā no dalībnieku intereses un idejām, ko semināra rīkotāji lūdz iesniegt līdz 2014. GADA 28. FEBRUĀRIM ELEKTRONISKI UZ PAULS.DAIJA@LULFMI.LV. SARUNA PAR KARU NOTIKS 2014. GADA 25. AUGUSTĀ, KAD VĀCIJA UZBRUKA BEĻĢIJAI, IZNĪCINOT PILSĒTIŅĀ LUVENĀ SENO BIBLIOTĒKU AR RENESANSES MANUSKRIPTIEM UN KATEDRĀLI.
Vārds, uzvārds, institūcija
Ziņojuma nosaukums un apt. 500 zīmju kopsavilkums par ziņojuma tēzēm

Links:
[1] www.lfmi.lu.lv
[2] upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Padegs

Dalīties