"Itāļu valodas nedēļa" bija lieliska iespēja iepazīt itāļu kultūru – mūziku, dzeju, mākslu, žestus. Interesanti bija uzzināt, kā tautas kultūru ietekmē migrācija un kāpēc ļoti svarīgi saglabāt tradīcijas.

Itāļu valodas nedēļā sarūpētie pārsteigumi un aktivitāšu daudzveidība mūs pārsteidza! Nebijām gaidījušas, ka mūsu itāļu valodas pasniedzējas (Maria Rita Lupi un Maria Teresa Brintazzoli)  būs tik aktīvas un ar tik neatslābstošu optimismu, neskatoties uz to, ka tik daudz darba bija jāpaveic salīdzinoši  īsā laikā. Mums nebija iespēja apmeklēt visus pasākumus, bet redzētais un dzirdētais atstāja lielu iespaidu, piemēram, Latvijā pazīstamā itāļu dziedātāja Roberto Meloni ciemošanās. Tā bija vienreizēja iespēja uzzināt, kāpēc Meloni izvēlējās atbraukt uz Latviju, kādi bija viņa pirmie iespaidi mūsu zemē, kā izdevās pārvarēt  valodas nezināšanu. Itāļu valodas nedēļa ļāva tuvāk iepazīt tik daudzveidīgo un krāsaino Itālijas kultūru.

Emocionālu pārdzīvojumu varēja baudīt, klausoties dzeju itāļu valodā  autora Edoardo Sangvineti  (Edoardo Sanguineti ) sniegumā un vērojot mākslas darbus, kuru autori ir tādi amerikāņu mākslinieki kā Jozefs Kornels (Joseph Cornell),  Endijs Vorhols (Andy Warhol), franču mākslinieks Džordžio Armani (Giorgio Armani)  un citi. Dzeja itāļu valodā ir ļoti sarežģīta, pārsvarā tā netiek loģiski rakstīta, itāļu dzejnieki lielāku uzmanību pievērš tam, kā skanēs konkrētais dzejolis. Mums patika iejusties itāļu kultūrā, klausoties dziesmas itāļu valodā dziedātāja Džovanoti (Jovanotti) izpildījumā.

Visvairāk atmiņā ir palikusi piektdienas piedāvātā aktivitāte izzināt itāļu žestu valodu. Nebijām domājušas, ka ir vairāki žesti, kas itāļiem un latviešiem atšķiras, piemēram, latvieši, berzējot plaukstas, parāda, ka viņiem ir auksti, bet itāļi tā norāda, ka viņiem kāda konkrēta lieta ļoti patīk. Tā kā mācāmies tikai pirmajā kursā, dažreiz bija grūtāk  izprast runāto, bet kopējā kontekstā nesaprotamais drīz vien kļuva skaidrs. Esam priecīgas, ka mums bija iespēja iesaistīties šajā Itāļu valodas nedēļā! Gaidām jaunas iespējas izzināt itāļu valodu! Ar iespaidiem par Itāļu valodas nedēļas pasākumiem fakultātē dalījās Franču filoloģijas BSP 1. kursa studentes: Santa Liepiņa, Elīza Streile, Santa Ķēniņa un Krista Ziemele.

Dalīties