6.februārī plkst. 16.00 LU Humanitāro zinātņu fakultātē Visvalža 4a, 401. telpā notiks sarīkojums "Treji vārti". Tajā uzrunas teiks Humanitāro zinātņu fakultātes dekāne Ilze Rūmniece, LU rektors prof. Mārcis Auziņš un Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Pirmie vārti - par godu suitu koncertdarbības deviņdesmitgadei - 1924.g. aprīlī suiti pirmoreiz uzstājās Rīgā un pievērsa sev plašākas publikas uzmanību gan ar dziedāšanu, gan ar koklēšanu, izspēlējot kāzu uzvedumu.

Otrie vārti - par godu A.Rusteiķa lielfilmas "Dzimtene sauc jeb Kāzas Alsungā" (1935) astoņdesmitgadei. Sarīkojumā uzstāsies Alsungas un Gudenieku folkloras kopas, par pirmo koncertizgājienu 1924.g. stāstīs "Suitu sievu" vadītāja Ilga Leimane, par filmas tapšanu - Gudenieku ansambļa vadītāja Lidija Leimane.

Trešie vārti - folkloristes Janīnas Kursītes grāmatas "Latvieša māja" atklāšana. Grāmata ietver plašu apceri, kur aplūkojamo tēmu vidū: Laime un māju sajūta; Apmetņu veidi: ciems vai viensēta; Puķu dārzs un apkārtējā ainava; Māju aizsargzīmes; Mājvārdi; Lauku sēta un latviskums. Grāmatas otrajā daļā apkopota un skaidrota koka arhitektūras terminoloģija.

Dalīties