Baltu filoloģijas programmu absolventi par sevi atgādina ne tikai ar savu profesionāli redzamo un visiem zināmo veikumu literatūras, teātra, valodas un folkloras jomās valstiskā mērogā, bet arī ar tradīciju, absolvējot universitāti, atstājot fakultātes sienas un dodoties pretim saviem un visas latvju kultūras veiksmes stāstiem,– iestādīt ābelīti Humanitāro zinātņu fakultātes pagalmā.

Kādreiz tik kailais pagalms nu fakultātes saimi un viesus priecē ar krāšņiem ziediem pavasarī un bagātīgu ražu rudenī, kas liecina par stādītāju dvēseles dāsnumu un to, ka studijas baltu filoloģijas programmās atstāj siltas atmiņas.

Šajā vasarā ābeļu dārzu papildināja folkloristikas maģistru stādītā ābele, kura atbilstoši latviešu tradīcijām dziesmu un rituālu izdarību pavadījumā tika iestādīta tūlīt pēc vasaras saulgriežiem. Pēc pāris gadiem jaunā ābele dos iespēju izbaudīt jaunas garšas nianses  humanitāro zinātņu studentiem.

Studijas ar lielisku garšu – tā metaforiski varētu teikt par plašajām kultūru un valodu apguves iespējām, ko piedāvā Humanitāro zinātņu fakultāte, bet, protams, nemainīga un pamatīga vērtība ir baltu filoloģijas programmu izvērstais piedāvājums, kas sevī ietver sakārtotas un izvērstas zināšanas par latviešu valodu un literatūru, radošās rakstniecības pamatu apguvi, prasmes kultūras projektu veidošanā, kārtīgas lietuviešu valodas zināšanas.

Katru gadu reflektantiem gan bakalaura, gan maģistra programmā ir iespējams izvēlēties specializāciju literatūrzinātnē un valodniecībā. Šogad kā trešā iespēja gan bakalaura, gan maģistra programmā tiek piedāvāta teātra zinātne. Bakalaura programma ir organizēta kā filoloģisko pamatu apguve ar ieskatu specializācijā, kura nopietnā profesionālā līmenī tiek izvērsta maģistra programmā. Tas, ka uzsvars uz specializāciju ir tieši maģistra programmā, ļauj studijām pievienoties arī tiem, kas bakalaura izglītību guvuši citās programmās, bet sapratuši, ka viņu īstais aicinājums ir latviešu literatūra, latviešu teātris vai latviešu valoda.

 

Dalīties