Rakstu krājums „Valoda: nozīme un forma. 6. Valodas sistēma un lietojums” ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras (sadarbībā ar Baltu valodniecības katedru) 2014. gada 20. un 21. martā rīkotās 50. prof. Artura Ozola dienas starptautiskās zinātniskās konferences „Vispārīgā valodniecība: valodas sistēma un lietojums” referātu apkopojums.

Konference tika veltīta LU Filoloģijas fakultātes docētājas, dekāna vietnieces un Latviešu valodas katedras vadītājas Dr. philol. Emīlijas Soidas (1924–1989) deviņdesmit gadu jubilejai. Konferences tematika bija saistīta ar šādiem Emīlijas Soidas zinātniskās darbības virzieniem – vispārīgo valodniecību, morfoloģiju, vārddarināšanu,  morfēmiku, morfosintaksi.

Konferencē tika nolasīti 43 referāti no dažādām Latvijas, Lietuvas, Japānas, Somijas, Polijas augstskolām un pētnieciskajām institūcijām. Referātos tika aplūkota gan valodnieces Emīlijas Soidas akadēmisko darbība, gan dažādi vispārīgās valodniecības, morfoloģijas, vārddarināšanas, morfēmikas u. c. jautājumi. Īpaši iepriecināja lielais vārddarināšanas problemātikai veltītais referātu skaits – Dr. philol. Emīlijas Soidas ieguldījums latviešu valodniecībā saistāms tieši ar vārddarināšanas kā īpašas lingvistiskas apakšnozares postulēšanu, kā arī sistēmiskas vārddarināšanas teorijas un terminoloģijas izveidi.

Rakstu krājums „Valoda: nozīme un forma. 6. Valodas sistēma un lietojums”, kurā ietilpst deviņpadsmit rakstu (ietverot arī divus atsevišķi tapušus pētījumus), atspoguļo 50. prof. Artura Ozola dienas starptautiskās zinātniskās konferences saturu. Raksti krājumā kārtoti divos tematiskos lokos. Vienu loku veido raksti saistībā ar Emīlijas Soidas zinātnisko darbību un teorētisko ideju interpretāciju (autores – Sarma Kļaviņa, Ilze Lokmane, Inta Urbanoviča, Andra Kalnača (visas – LU Humanitāro zinātņu fakultāte), Iveta Pūtele (LU Latviešu valodas institūts)), otru – pētījumi, kas veltīti vispārīgajai valodniecībai, vārddarināšanai, morfoloģijai, morfēmikai un morfosintaksei (autori – Uldis Balodis (Helsinku Universitāte), Daiki Horiguči (Daiki Horiguchi, Ivates Universitāte), Daiva Šveikauskiene (Daiva Šveikauskienė) un Jurgita Girčiene (Jurgita Girčienė) – Lietuviešu valodas institūts, Vids Valskis (Vidas Valskys, Lietuvas Edukoloģijas universitāte), Vita Kalnbērziņa, Zigrīda Vinčela, Gita Bērziņa, Ieva Fībiga, tatjana Pakalne, Marija Nikolajeva (visas – LU Humanitāro zinātņu fakultāte), Anita Butāne un Anete Daina (LU Latviešu valodas institūts), Daiga Deksne (Sabiedrība „Tilde”)). Krājumu ievada Sarmas Kļaviņas raksts „Emīlijas Soidas akadēmiskā darbība un zinātniskais mantojums”.

Rakstu krājums „Valoda: nozīme un forma. 6. Valodas sistēma un lietojums” būs noderīgs ne tikai kā mūsdienīgas valodniecības teorijas izmantojuma avots, bet arī kā mācību līdzeklis dažādos latviešu, vispārīgās valodniecības u. c. studiju kursos.

Krājuma sastādītāja pateicas visiem autoriem par ieguldīto darbu rakstu sagatavošanā, kā arī gan redkolēģijas, gan pieaicinātiem recenzentiem par ieteikumiem publikāciju pilnīgošanā. Īpaša pateicība pienākas Latvijas Universitātei, kas finansējusi projektu Nr. 2013/ZP-113, kā arī LU Akadēmiskajam apgādam.


Saturs

Dalīties