2014. gada 31. janvārī Humanitāro zinātņu fakultātē notiks valodnieces Alīses Lauas 100 gadu jubilejai veltītā LU 72. konferences Latviešu un vispārīgās valodniecības sekcija „Valodas leksiskā sistēma: teorija un prakse”.

Alīse Laua dzimusi 1914. gada 2. februārī Rīgā. 1951. gadā viņa beigusi Latvijas Universitātes Filoloģijas fakultāti, bet 1954. gadā aizstāvējusi filoloģijas zinātņu kandidāta disertāciju „Mūsdienu latviešu literārās valodas fonētiski fonoloģiskā sistēma”. No 1954. līdz 1982. gadam Alīse Laua strādājusi Filoloģijas fakultātes Latviešu valodas katedrā, kur docējusi leksikoloģijas, fonētikas un vispārīgās valodniecības kursus. Viņas nozīmīgākie pētījumi  „Mūsdienu latviešu valodas fonētikas jautājumi” (pirmizdevums 1961, atkārtotie izdevumi ar nosaukumu „Latviešu literārās valodas fonētika”), „Latviešu leksikoloģija” (pirmizdevums 1968), „Latviešu valodas frazeoloģija” (1992) joprojām tiek izmantoti kā mācību līdzekļi augstskolā, un tajos izveidotā sistēma ir arī skolu leksikoloģijas un fonētikas mācības pamatā. Nozīmīgs ieguldījums latviešu frazeoloģijas attīstībā ir kopā ar Annu Ezeriņu un Silviju Veinbergu veidotā „Latviešu frazeoloģijas vārdnīca” (1996), kas izdota jau pēc Alīses Lauas nāves 1994. gada 29. aprīlī.

Konferencē piedalīsies pētnieki no dažādām Latvijas augstskolām un pētniecības iestādēm, kā arī Čehijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas un Somijas. Atskatīsimies uz Alīses Lauas dzīves un darba gaitām, pievērsīsimies aktuāliem leksikoloģijas, leksikogrāfijas un frazeoloģijas jautājumiem.

Konferences programma


Dalīties