Aicinām visus interesentus š. g. 5. un 6.oktobrī uz 5. starptautisko latgalistikas konferenci, kas veltīta trimdas latgaliešu kultūras darbinieka, valodnieka, literatūrzinātnieka Miķeļa Bukša (1912-1977) piemiņai.

Miķelis Bukšs ir dzimis 1912. gada 1. jūnijā Šķilbēnu pagasta Plešovā, 1938. gadā absolvējis Latvijas Universitātes filoloģijas un filozofijas fakultātes klasiskās filoloģijas nodaļu, iegūstot filoloģijas maģistra grādu. Strādājis par latīņu un latviešu valodas skolotāju Aglonas, Daugavpils, Rēzeknes ģimnāzijās. 1944. gadā kopā ar ģimeni emigrējis uz Zviedriju, kur strādājis dažādos darbos: statistikas pārvaldē, ceļu pārvaldes arhīvā. Vēlāk Stokholmas niversitātē papildinājies valsts zinībās un slāvu valodās. 

Jau studenta gados M. Bukšs pievērsies maz pētītiem latgaliešu valodas un kultūrvēstures jautājumiem, ko turpinājis trimdā. Aktīvi iesaistījies trimdas organizāciju — Andriva Jūrdža fonda, Latgales pētniecības institūta, „Latgaļu izdevnīceibas“ — dibināšanā un darbā. No vairākām M. Bukša iecerēm un sāktajām tēmām izauguši apjomīgi monogrāfiski pētījumi -- "Latgaļu literaturas
vēsture" (1957), "Latgaļu volūdas un tautas izplateibas problemas" (1961), "Die Russifizierung in den baltischen Ländern" (1964), "Latgaļu volūdas gramatika un pareizraksteibas vōrdneica" (1973), "Latgaļu atmūda" (1976, 2012). Vadījis trimdas latgaliešu žurnālu "Dzeive", zinātnisko rakstu krājumu "Acta latgalica" u. tml., kļūdams par vienu no ražīgākajiem trimdas latviešu autoriem.

5. latgalistikas konference veltīta M. Bukša simtgadei. Tajā piedalās baltu valodu vēstures un dialektoloģijas, baltu tautu vēstures un etnoloģijas, etnolingvistikas, literatūras vēstures un citu ar konferences tematiem saistītu zinātņu nozaru pētnieki no Latvijas, Krievijas, Polijas, Lietuvas, Norvēģijas, Zviedrijas. Referātos izskanēs latgaliešu valodas teritoriālā daudzveidība, tiks aplūkoti aktuāli baltu etniskās vēstures un latgaliešu valodas kopšanas un teorētiskā apraksta jautājumi. Vairāku jautājumu kontekstā sagaidāmās diskusijas, cerams, mudinās uz jauniem pētījumiem latgalistikā. Šis baltu filoloģijas atzars 21. gs. sākumā sācis attīstīties par patstāvīgu disciplīnu. Gaidām visus interesentus! Konferences programma latviski 
Konferences programma latgaliski 

Dalīties