Kā norisinās komunikācija mūsdienu sabiedrībā? Ar kādiem izaicinājumiem ir jāsastopas daudzvalodu sabiedrībā? Ko mums nozīmē dzimtā valoda? Šie ir tikai daži jautājumi, par kuriem izdomājamies, atzīmējot Eiropas Valodu dienu, kad īpaša uzmanība tiek pievērsta valodām, to daudzveidībai un nozīmei mūsu dzīvēs.

Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs ielūdz uz Eiropas Valodu dienai veltīto Zinātnisko vakaru “Iepazīsti valodu izaicinājumus”
Ceturtdien, 24. septembrī, plkst. 17:30
Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes 201. auditorijā
Visvalža ielā 4a, Rīgā

Prof. Dr. Bjerna Rotštaina (Björn Rothstein, Rūras Universitāte Bohumā) vieslekcija “Daudzvalodība – liels izaicinājums skolām un augstskolām”

Mūsdienās valodu nodarbībām skolās ir jābūt pietiekoši elastīgām, lai tās spētu atbilst skolēnu vajadzībām. Vācu valodas stundām Vācijā ir jābūt pielāgotām gan skolēniem, kuriem vācu valoda ir dzimtā valoda, gan skolēniem, kuriem vācu valoda ir otrā vai pat svešvaloda. Daudzvalodība ir izaicinājums ne tikai skolām, bet arī augstākās izglītības iestādēm. Vieslekcijas mērķis ir iepazīstināt ar praktiskiem ieteikumiem kā labāk organizēt mācībstundas un veicināt diskusijas par šo jautājumu.

Rūras Universitātes Bohumā prof. Rotštains aktīvi darbojas valodniecības pētniecībā, piedalās vairākos valodas pētniecības projektos un ir vairāku zinātnisku monogrāfiju un rakstu autors. Profesors ir uzstājies ar vieslekcijām ne tikai Vācijā, bet arī Lielbritānijā, Itālijā, Francijā, Zviedrijā, Čīlē, Ķīnā un citviet. Prof. Rotštaina zinātnisko interešu lokā ietilpst gramatikas didaktika, teksta izpratne un lingvistika, kā arī lingvistikas izpēte skolās.


Prof. Dr. Andras Kalnačas (Latvijas Universitāte) prezentācija “Latviešu gramatika mūsdienu lingvistikas kontekstā”

Latviešu un lietuviešu valodas tradicionāli tiek izmantotas indoeiropiešu valodu saimes vēstures analīzē. Mūsdienu lingvistikā aktuāla ir kļuvusi latviešu valodas sinhroniska un tipoloģiska izpēte, jo latviešu valoda ir ārkārtīgi interesants ļoti senisku un relatīvi jaunu valodas attīstību faktu savijums. Prof. Kalnača norāda, ka interesi par latviešu valodu izrāda ne tikai pašmāju zinātnieki. Ir svarīgi publiskot mūsdienīgus, sistēmiskus un uzticamus latviešu valodas datus svešvalodās, lai tie būtu pieejami arī ārvalstu pētniekiem, tādējādi paplašinot pētniecības iespējas.

Kopš 2012. gada prof. Kalnača ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras profesore un vadītāja. Profesore ir vairāk nekā 100 zinātnisku publikāciju autore, t.sk. trīs monogrāfiju un četru kolektīvu pētījumu nodaļu autore, kā arī 11 rakstu krājumu sastādītāja un zinātniskā redaktore. Prof. Kalnačas zinātnisko interešu lokā ietilpst teorētiskā gramatika, morfēmika, morfonoloģija, gramatizēšanās, tipoloģija un stilistika.

Zinātniskais vakars tiek organizēts sadarbībā ar Rotari Klubu Bochum-Rechen.

Darba valoda: vācu un latviešu
Dalība: bezmaksas
Plašāka informācija: www.hochschulkontor.lv  

Dalīties