Stenforda Universitātē ik gadu pavasarī tradicionālais mācību process tiek papildināts ar publisko vieslekciju sesiju, kas ir studiju procesa, zinātnes un sabiedrības dialoga forma. Šogad Austrumeiropas studiju ietvaros Stenforda Universitātes īpašu uzmanību pievērsa tieši Latvijai un par publisko vieslekciju sesijas viešņu kļuva LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Ausma Cimdiņa, kuras vieslekcijas tēma bija „In the Name of Freedom: Vaira-Vike Freiberga, Former President of Latvia”.

Uzstāšanās un diskusijas fokuss bija vērsts un bijušās valsts prezidentes, tagadējās LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas folkloristikas profesores ieguldījumu Latvijas un Baltijas studijās un to internacionalizācijā. Stenforda Universitātes Literatūru, kultūru un valodu nodaļas mājaslapas anotācijā profesores Cimdiņas vieslekcija bija pieteikta šādi: Professor Ausma Cimdina s a prominent Latvian literary scholar and critic specializing in Latvian, Baltic, and East European literary relationships as well as Feminist Studies and Theory of Literature.  Her Talk will focus on Vaira Vike-Freiberga, the former president of Latvia and scholar of Psychology and Latvian Folklore.  Professor  Cimdina's talk will discuss Vike-Freiberga's political biography, her role in international relations, and her contributions to Baltic Studies (https://www.stanford.edu/dept/DLCL/cgi-bin/web/events/lecture-professor-ausma-cimdina-name-freedom-vaira-vike-freiberga-former-president-latvia). Lekcijas apmeklētāju kuplais pulks īpaši interesējās par valodas politiku Latvijā un par sievietes lomu politikā Latvijā un citviet Austrumeiropā. Jautājumi tika diskutēti plašā Austrumeiropas politiskās un kultūras situācijas kontekstā.  

Vizīes laikā profesorei Cimdiņai bija iespēja strādāt SU Huvera institūta arhīvā, kur atrodas unikāli materiāli pat Latvijas XX gadsimta politikas un kultūras vēsturi, sniedzot konsultācijas arhīva darbiniekiem. 

Interesanti, ka brauciena mērķis – komunikācija ar ASV akadēmisko vidi guva arī papilddimensiju, tiekoties ar tautiešiem un iepazīstot klātienē savdabīgu klaida kultūras fenomenu latvietības saglabāšanā – literāros pulciņus, kuri pastāvējuši no 1950. gada un darbīgi arī tagad, un ir latviešu literatūras apguves un izplatīšanas forma. Profesore Cimdiņa viesojās ar priekšlasījumiem divos joprojām darbīgos literatūras pulciņos – Čikāgas pulciņā (vadītājs Uģis Sprūdžs), kura apmeklētāji varēja noklausīties profesores Cimdiņas ziņojumu „Ieskats Kārļa Vērdiņa dzejas pasaulē”, un Kalamazū pulciņā (vadītāja Biruta Abula) ar ziņojumu „XX gadsimta vēsture jaunākajā latviešu prozā”. Peofesores Cimdiņas viesošanās ASV noslēdzās ar līdzdalību XXIII Amerikas baltijas studiju veicināšanas (AABS) konferencē „The Global Baltics” Ilinojas Čikāgas Universitātē.

Latviešu literārie pulciņi ASV     

Dalīties