Ceturtdien, 19. maijā, plkst. 16.00 Gaismas pilī Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) lasītavā notiks prof. Dr. Franka Kraushāra atvērtā lekcija "Literārās tradīcijas dažādība mūsdienu Ķīnas Tautas Republikas un Taivānas mākslā".

Pasaules kultūru kontekstā Ķīna ir pazīstama ar savu literāro tradīciju, kam ir unikāla, vairāk nekā 2 500 gadu gara vēsture. Neskatoties uz "modernās kultūras" ideoloģiju, kas īpaši 20. gs. pirmajā pusē, bet Ķīnas Tautas Republikā līdz 20. gs. 80. gadiem, veicināja samērā vienpusīgu un bieži vien politisku interešu nosacītu klasiskās literatūras tēlu, ne tikai klasiskie motīvi un saturs, bet arī literārie žanri turpināja dzīvot literātu darbos – turklāt ļoti bieži pat tad, kad konkrētais autors vairākkārt programmatiski atteicās no tradīcijas mantojuma.

Postmodernisms arī Austrumāzijā kultūras tradīcijas ideju atklāja no jauna. Vienlaikus moderno plašsaziņas līdzekļu telpā atspoguļojās vairs ne tikai politiskās un kultūras elites pārstāvēti virzieni un apakšvirzieni, bet gan dažādu sabiedrisku grupu, reģionālu kultūru un identitāšu pasaules redzējums. Tādā veidā Ķīnas literārās tradīcijas ietekmes sfērā literārā tradīcijā pirmo reizi vēsturē objektīvi atbrīvojās gan no modernistu "nacionālās identitātes meklēšanas" ideoloģiskajiem uzstādījumiem, gan arī no vēlākās impērijas kultūras konservatīvisma.


Papildinformācija LNB lapā


Dalīties