Aizvadītajā “Ēnu dienā”, kas visā Latvijā šogad norisinājās 13. februārī, Humanitāro zinātņu fakultāti kā savu “ēnošanas” vietu bija izvēlējušies 14 skolēni, lai ieskatītos Latvijas Universitātes mācībspēku ikdienā.

9.-12. klases skolēni fakultātē ieradās jau no paša rīta, daži bija cēlušies ļoti agri – pat pulksten 4, lai paspētu Rīgā nokļūt laikus.

Sākotnēji mazliet samulsušos skolēnus sagaidīja HZF studentu pašpārvaldes jaunieši, iedrošinot viņus noskaņoties priecīgai dienai.

Skolēni iepazinās ar fakultātes dekāni prof. Ilzi Rūmnieci un, sagaidījuši savus pasniedzējus, devās līdzi viņiem uz nodarbību.

Visvairāk “ēnu” – pa trim – šogad bija Anglistikas nodaļas lektorei Laumai Lapai un  Rusistikas un slāvistikas nodaļas docentei Jeļenai Marčenko.

Lektori Laumu Lapu “ēnoja” 10. klases skolnieces Jekaterina no Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas un Patrīcija no Rīgas 64. vidusskolas, kā arī 12. klases skolniece Emīlija no Dundagas vidusskolas.  Vismērķtiecīgākā savā “ēnošanas”  izvēlē bija Emīlija. Viņa jau pērn bija pieteikusies “ēnot” angļu filoloģijas lektori, jo kā nākotnes iespēju saskata angļu filoloģijas studijas un lektora profesijas apguvi. Diemžēl toreiz Emīlija nevarēja ierasties, tāpēc šogad pieteicās vēlreiz. Visas trīs ēnas bija ļoti motivētas un teica lielu paldies pasniedzējai par ieinteresēto attieksmi un saistošo nodarbību.

Arī doc. J. Marčenko “ēnoja”  trīs jaunieši: 12. klases skolniece Veronika no Ādažu vidusskolas, kā arī 10. klases skolnieki – Edgars no Rīgas Kultūras vidusskolas un Šons no Rīgas valsts 2. ģimnāzijas. Veronikas un Šona dzimtā valoda ir krievu, taču abi mācās latviešu skolās un krievu valodu vairs tik daudz nelietojot.  Tāpēc viens no abu jauniešu “ēnošanas”  mērķiem bijis šo valodu atkārtot. Savukārt Edgars “ēnot”  krievu filoloģijas docenti pieteicies, jo savu nākotni vēlas saistīt ar pedagoģiju, un viņu interesējis uzzināt motivāciju un iemeslus, kāpēc jaunieši izvēlas studēt krievu filoloģiju. Pēc nodarbības visi trīs atzina, ka lekcija par mūsdienu krievu valodu bijusi negaidīti interesanta, patikusi atmosfēra, pasniegšanas maniere, arī aprunāšanās ar pasniedzēju bijusi ļoti noderīga un izzinoša.

Romānistikas nodaļas lektoru Alberto Torres Fernandez ēnoja divi jaunieši – 9. klases skolniece Marta no Talsu vidusskolas un 10. klases skolnieks Matīss no Rīgas 3. ģimnāzijas. Abus jauniešus bija apbūrusi lektora personība. Matīss, kurš pirms vidusskolas sākšanas gadu esot pavadījis Spānijā, dzīvojot spāņu ģimenē, bija arī patīkami pārsteigts, ka lektora  vadītajā Spāņu valodas nodarbībā diezgan labi varējis visu saprast un sekot tai līdzi.

Patrīcija Paula no Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas 9. klases “ēnoja” Ģermānistikas nodaļas asoc. prof. Tatjanu Kuharenoku, jo vēlas nākotni saistīt ar vācu valodas apguvi. Arī viņu interesē lektora darbs, tāpēc gribējusi noskaidrot, kāda ir pasniedzēja ikdiena.

Veronika no Jaunogres vidusskolas 12. klases “ēnoja” Āzijas studiju nodaļas asoc. prof. Agnesi Haijimu. Veronika bija klāt Hieroglifikas nodarbībā, kas viņai likās pagrūta, lai gan arī gana saistoša. Šobrīd vairāk gan Veronika domā par korejiešu valodas studijām.

Latvistikas un baltistikas nodaļas prof. Lidiju Leikumu “ēnoja” Alma Elīze no Lubānas vidusskolas 9. klases. Meitene stāsta, ka jau vairākus gadus domājot par to, ka nākotnē studēšot baltu filoloģiju, jo interesē latviešu valoda un literatūra. Pēc Fonētikas nodarbības viņa par sevi ir patīkami pārsteigta, atzīstot: “Manuprāt, es iemācījos nodarbībā tikpat daudz, cik šie 1. kursa studenti, bet dažas lietas, man pat liekas, es sapratu labāk nekā viņi.”

Savukārt iespēja ēnot pat veselus divus mācībspēkus vienā dienā bija Paulai Sonitai no Rīgas Angļu ģimnāzijas 10. klases. Viņa bija pieteikusies “ēnot”  fakultātes dekāni prof. I. Rūmnieci, bet, tā kā meitene izrādīja interesi par radošo rakstniecību, viņa tikās arī ar LU literatūras un kritikas portāla “Ubisunt” vadītāju lekt. Mārtiņu Laizānu, lai aprunātos gan par projektu, gan arī par literatūrzinātnes studijām.

Divas “ēnas” – Alise no Grobiņas vidusskolas 11. klases un Veronika no Rīgas 6. vidusskolas 10. klases – bija arī fakultātes sabiedrisko attiecību speciālistei doc. Jolantai Staugai. Veronika, tieši viesojoties fakultātē, esot sapratusi, kāda studiju programma viņu patiešām interesē:  “Man šī diena bija patiesi vērtīga. Es sapratu, ko tieši es gribu studēt, un tās ir Moderno valodu un biznesa studijas. Ceru pēc diviem gadiem atgriezties šajā fakultātē jau kā studente.”

Pēc nodarbības pie sava “ēnojamā”  mācībspēka skolēni viesojās Humanitāro zinātņu bibliotēkā un tikās ar HZF studentu pašpārvaldi, kas viņus vēl detalizētāk iepazīstināja ar studijām un studentu dzīvi šajā fakultātē.   

Par HZF studentu pašpārvaldi skolēni bija pozitīvi pārsteigti. Kā pastāstīja Alise: "Es nedomāju, ka šeit mācās tik ļoti pozitīvi jaunieši. Studentu pašpārvalde ir krasi savādāka nekā skolā. Te ir lielāka saliedētība, jaunieši paši var veidot un realizēt savas idejas. Šī diena bija labs stimuls tālākajam, vēl tikai viens gads, un tad jau universitāte. Es domāju, ka noteikti tā būs Latvijas Universitāte".

Paldies ēnām par viesošanos, paldies docētājiem par iesaisti un mūsu HZF studentu pašpārvaldei par atbalstu pasākuma norisē! Gaidīsim skolēnus pievienojamies Latvijas Universitātes studentu saimei nākotnē!

Dalīties