LU Humanitāro zinātņu fakultātes Somugru studiju BSP 2.kursa studentes – Annija Rošāne un Elvīra Kalniņa – 2019. gada aprīlī veiksmīgi piedalījās starptautiskā somugristikas studentu konferencē (International Finno-Ugric Students' Conference – IFUSCO) Vīnes universitātē Austrijā un izcīnīja tiesības 2020. gadā rīkot studentu konferenci Rīgā.

Jau 35.reizi (katru gadu tiek rīkota kādā citā valstī) IFUSCO konference pulcēja vairāk nekā 140 somugristikas studentus no visas pasaules. Galvenokārt tās dalībnieki ir to valstu pārstāvji, kurās tiek runāts somugru valodās, tomēr ikvienas valsts un universitātes pārstāvis ir laipni gaidīts konferencē.

Konferences nedēļas laikā studenti iepazīstināja citus ar saviem pētījumiem. LU Humanitāro zinātņu fakultātes somugristikas studente Annija Rošāne konferencē prezentēja pētījumu “Toponīmi un verbi “Postimees” virsrakstos 1918&2018”, savukārt  Elvīra Kalniņa – “Lībiešu un igauņu tradicionālo ēdienu attēlojums printētajā presē Latvijā”, gūstot klātesošo atzinību.

Konferences dalībnieki piedalījās ne tikai teorētiskā, bet arī praktiskā kultūras izpētē un izpratnē, tostarp tematiskajā Ugrimugri vakarā.

Pateicoties mūsu studenšu lielajai interesei par somugristiku un aktīvajai darbībai dažādos pasākumos Latvijā, Igaunijā un Somijā, meitenes izcīnīja tiesības nākamo – 36. IFUSCO konferenci – 2020. gada pavasarī rīkot Latvijas Universitātē.

Šī būs pirmā reize, kad Latvijā notiks starptautiska somugru studentu konference, kurā pulcēsies somugristikas studenti, interesenti un jaunatklājēji no visas pasaules. Nozīmīgi ir tas, ka 35. konferences dalībnieki izrādīja patiesu interesi par latviešu un lībiešu valodu un kultūru, kas mūsu studentes vēl vairāk pārliecināja par to, ka šis ir veids, kā celt, popularizēt un ieinteresēt valsts pamatvērtībās plašā mērogā.

Studentes izsaka pateicību Latvijas Universitātei un Somugru studiju BSP programmas mācībspēkiem par atbalstu!

Savukārt visus interesentus un brīvprātīgos, kuri vēlas gūt unikālu pieredzi, valodas treniņu, jaunus kolēģus un draugus, meitenes aicina līdzdarboties nākamās konferences organizēšanā (sazinoties pa e-pastu: annijarosane1@gmail.com).

 

Dalīties