Angļu filloloģijas MSP absolventi

26. jūnijā mūsu Alma mater Lielajā aulā divās svinīgajās izlaiduma ceremonijās diplomus humanitārajās zinātnēs saņēma 214 Humanitāro zinātņu fakultātes absolventi – 139 bakalauri, 55 maģistri, savukārt 20 absolventi ieguva profesionālo maģistra diplomu.

Prorektore humanitāro un izglītības zinātņu jomā prof. Ina Druviete uzrunu Humanitāro zinātņu fakultātes absolventiem sāka ar vārdiem: „Jūs esat izvēlējušies vislabāko nozari, ko apgūt, Jūs saņemsiet diplomu par humanitāro zinātņu speciālista kvalifikācijas iegūšanu. Humanitārs – tas nozīmē viss, kas saistīts ar cilvēku, cilvēcību. Un kas ir svarīgāks par cilvēcību. Un kā mēs to izsakām – ar valodu, ar literatūru, ar kultūru. Ar savu spēju saskarties ar visu tautu un kultūru cilvēkiem, un to Jūs protat.”

Līdzīgu domu pauda Humanitāro zinātņu fakultātes dekāne prof. Ilze Rūmniece, uzsverot: “No visām 13 LU fakultātēm tieši Humanitāro zinātņu fakultātes studējošie veido un veidos mūsu valsts un sabiedrības intelektuālo augsni. Zināms, ka bez augsnes nekas, tikpat kā nekas nevar augt.”

Dekāne savā runā uzsvēra valodu nozīmi: “Semiotiskie pētījumi apgalvo – valoda nosaka veidu, kādā uztveram pasauli. Jo vairāk un profesionālāk darbojamies ar valodām, jo daudzveidīgāku un pilnīgāku uztveram pasauli. Un, ja tā esam spējīgi pasauli skatīt, tad tas ir tas pamats, kas līdzēs pasaulei tapt labākai, saprastākai un caur to līdzsvarotākai.”

Gan prorektore, gan fakultātes dekāne savā uzrunā vērsa absolventu uzmanību arī šī gada īpašajam notikumam – Latvijas Universitātes simtgades jubilejai, tāpēc šis izlaidums ir īpašs un atmiņā paliekošs.

Savukārt izlaiduma svinīgā akta vadītāja prof. Andra Kalnača pauda, ka šis gads mūsu fakultātei zīmīgs arī tajā ziņā, ka astoņi dekāna gadi ir noslēgušies prof. Ilzei Rūmniecei. Paldies liels dekānei par katru no šiem gadiem!

Uzrunāti pirms izlaiduma, fakultātes absolventi uzsvēra, ka studiju laiks nebūt nav bijis viegls, taču ir milzīgs gandarījums par paveikto un iegūtajām zināšanām.

Franču filoloģijas BSP absolvente Linda Bēvalde stāsta: “Pēc studiju beigšanas varu uzsist sev pa plecu un priecāties par to, ka nenobijos un gāju pretī savam sapnim – iemācīties franču un itāļu valodu, pat vēl studiju finiša taisnē izlēmu “paķert” klāt arī spāņu valodu kā C daļas kursu.
Tas noteikti nebija viegli, taču iespēja runāt ar francūžiem un itāļiem viņu dzimtajās valodās, saprast romāņu valodās rakstītu dziesmu tekstus, izteicienus un iepazīt šīs kultūras un to dažādās šķautnes – tas viss kopā raksturo manu Franču filoloģijas BSP pieredzi.”

Stefānija Sīmane un Anna Kručkova raksturo Moderno valodu un biznesa studiju  (MVBS) programmā apgūto. Stefānija stāsta:

“MVBS programma sniedza ne tikai plašāku ieskatu biznesa jomā un valodniecībā, bet arī citās jomās. Gan filozofija, gan mārketinga iemaņas, arīdzan kultūras studijas, radošās rakstīšanas un citi kursi sniedza labu pamatu turpmākajai dzīvei. Šīs programmas daudzpusība ļauj arī darbā vieglāk ne vien tikt galā ar saviem pienākumiem, bet arī palīdzēt kolēģiem, kad nepieciešams.

Tā kā biju aktīva fakultātes studentu pašpārvaldē, kā arī uzturēju labas sekmes, Latvijas Universitāte sniedza iespēju pavadīt studiju semestri ASV Luiziānas Štata universitātē, kas bija lieliska pieredze gan studijās, gan dzīvē.”

Savukārt Anna raksturo, kādiem cilvēkiem šī programma būtu piemērota:  “Angļu valodā pasniegtā Moderno valodu un biznesa studiju programa ir piemērota ambicioziem un uz panākumiem vērstiem cilvēkiem. Studiju gaitā tiek pasniegtas fundamentālas zināšanas par uzņēmējdarbības procesiem, liekot uzsvaru uz komunikācijas prasmju attīstīšanu. Mācību process un apmaiņas programmas ļauj sagatavoties darbam starptautiskajā vidē, kas man bija svarīgi.”

Arī maģistru programmu absolventi uzsver studiju intensivitāti un to, ka ne vienmēr ir bijis viegli savienot studijas ar darbu un citām lietām, tāpēc gandarījums ir vēl jo lielāks, diplomu saņemot.  Inga Girgensone visu Angļu filoloģijas maģistra studiju programmas absolventu vārdā šo laiku raksturo šādi:

“Šie divi gadi nebūt nebija viegli. Citu reizi šķita, ka dienā 24h ir par maz, taču mērķtiecība, pašdisciplīna un pasniedzēju milzīgais atbalsts mūs virzīja uz priekšu, līdz galam!

Un te nu mēs esam! Lepni par  padarīto, pagodināti ar izcilo mācībspēku atbalstu un entuziasma pilni izmantot iegūtās zināšanas un prasmes turpmākā dzīvē! Paldies visiem pasniedzējiem par ieguldīto darbu un laiku, ko veltījāt mums šo divu gadu garumā un sniedzāt ne tikai zināšanas, bet arī ļāvāt saprast, cik daudz mēs spējam izdarīt.”

Veiksmi tālākajā visiem mūsu absolventiem! Tiekamies maģistra un doktora studijās!

 

Dalīties