Šī gada septembrī Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) mācībspēki sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju un Rīgas Stradiņa universitāti sāk īstenot Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstītu projektu, kurā tiks izstrādāta attālināta mācību programma latviešu valodas kā svešvalodas skolotājiem, kas paredzēta diasporas skolotāju tālmācības izglītībai.

Projekta “Diasporas skolotāju izglītības tālmācības programmas “Latviešu valodas kā svešvalodas skolotājs” izstrāde un realizācija” mērķis ir nodrošināt iespēju programmā studējošajiem mītnes zemju latviešu diasporas pārstāvjiem attīstīt pedagoģiskajai darbībai nepieciešamo kompetenci, padziļināt studentu zināšanas par latviešu valodas mācību priekšmeta saturu un latviešu valodas un literatūras mācīšanas metodēm, lai šīs zināšanas varētu izmantot, mācot latviskas izglītības mācību priekšmetus diasporas nedēļas nogales skolās, vasaras vidusskolās vai nometnēs. Programmā paredzēti pieci moduļi: valodas apguve, latviešu valodas struktūra, latviešu literatūra un kultūra, mācību darba organizācijas formas, zināšanu pārbaudes formas.

Kopumā projekts ilgs līdz 2025. gada vasaras vidum. Projektu koordinē LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas docente Inta Urbanoviča, projektā no piedalās LU HZF mācībspēki prof. Andra Kalnača, asoc. prof. Ilze Lokmane, asoc. prof. Vita Kalnbērziņa un lekt. Sigita Kušnere. Izveidotā komanda ir profesionāla un piedalās projektā ar pārliecību, ka darba rezultāts būs kvalitatīvs un ļoti noderīgs skolotājiem un citiem interesentiem, kas māca latviešu valodu visur plašajā pasaulē. 

Latvijas Universitātes pasniedzēji sagatavos kursus par latviešu valodas struktūru, latviešu literatūru un kultūru, kā arī zināšanu pārbaudes iespējām, savukārt Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pārstāvji izstrādās valodas apguves jautājumiem veltītus materiālus, bet Rīgas Stradiņa universitātes Valodu centra pārziņā būs mācību darba organizācijas formu apraksts. Katrā modulī tiks izstrādāts noteikts videolekciju un videosemināru skaits, kā arī katram studējošajam tiks pielāgots praktisko nodarbību plāns mītnes zemes skolā mentora uzraudzībā. Programmas īstenošanas laikā būs padomāts arī par individuālu konsultāciju iespēju atbilstoši studējošo vajadzībām. Programmas absolventi varēs saņemt sertifikātu gan par katra atsevišķā moduļa apguvi, gan arī apliecību par visas programmas prasību izpildi.

 

Dalīties