2021. gads latviešu literatūras vēsturē ir Jāņa Poruka zīmē. Romantisma tradīcijas veidotājam un modernisma inspirētajam Jānim Porukam – 150. dzimšanas diena.

Druvienas pagasta “Prēdeļu” mājās 1871. gada 13.oktobrī sākās viņa dzīves ceļš no Druvienas uz Cēsīm, Rīgu, Drēzdeni, Cēsīm, Strenčiem un Tērbatu.

Rakstnieks ir radījis latviešu arhetipus – pērļu zvejnieku, kukažiņu, sirdsšķīstos ļaudis un bālos zēnus, latviešu kultūra īsti nav izprotama, ja nezina Jāņa Poruka darbus.

2021. gada 19. februārī LU 79. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros notiks sekcija “Jānim Porukam 150: teksti un konteksti”. 

Konferenci iesāks Latvijas ievērojamākais Jāņa Poruka daiļrades pētnieks em. profesors Viesturs Vecgrāvis. Pārējos referātus lasīs LU Humanitāro zinātņu fakultātes literatūrzinātnes un folkloristikas doktoranti – latviešu un citu tautu kultūras pētnieki, līdz ar to konferenci veido jaunu pētnieku skatījums uz latviešu literatūras klasiķa Jāņa Poruka devumu.

Konference notiks tiešsaistē Zoom platformā. Klausītājiem un skatītājiem, kuri vēlas diskutēt un komentēt, jāpiesakās līdz 16. februārim. Pieteikšanās un konferences programma

Konferences norisi būs iespējams vērot LU 79. starptautiskās zinātniskās konferences (konference79.lu.lv) LU tīmekļvietnē un LU Facebook lapā.

 

Dalīties