Šogad Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļa svin apaļu jubileju. 1921. gadā Latvijas Universitātes (tolaik Latvijas Augstskolas) Filoloģijas un filozofijas fakultātē profesora Jāņa Endzelīna vadībā tika nodibināta Baltu filoloģijas nodaļa. Mūsdienās tās turpinātāja ir Latvistikas un baltistikas nodaļa, kas nozīmīgo notikumu atzīmēs š.g. 30. martā ar vairākiem pasākumiem.

Jau no rīta plkst.10.00 sāksies konference “Baltu filoloģijas nodaļai – 100”, kurā būs ziņojumi par Baltu filoloģijas (Latvistikas un baltistikas nodaļas) vēsturi. Tajā ar saviem pētījumiem un atmiņām dalīsies Dr. philol. Sarma Kļaviņa, prof. Pēteris Vanags, prof. Andra Kalnača, asoc. prof. Ilze Lokmane, prof. Janīna Kursīte, doc. Jolanta Stauga, pētn. Ingus Barovskis, prof. Lidija Leikuma, prof. Ausma Cimdiņa, prof. Ojārs Lāms, prof. Ieva Kalniņa un asoc. prof. Līga Ulberte.

Konference notiek Latvijas Universitātes 79. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros.
Konferences programma

Konferenci varēs skatīt nodaļas Facebook lapā/ Latvistika.lu –  https://fb.me/e/M7c603kg

Savukārt 30. martā no plkst. 18.00 līdz 19.30 notiks  Latvistikas un baltistikas nodaļas simtgades pasākums “Latvistika projektos”.

Vakarā stāstīsim par Latvistikas un baltistikas nodaļas šodienu – par nodaļas mācībspēku iesaisti projektos. Būs iespēja uzzināt, kāda vārdnīca top, ko nozīmē RIGA LITERATA, kāpēc pētīt ēdienu literatūrā, kā Rainim un Aspazijai klājas virtuālajā vidē, kā mācīs latviešu valodu diasporā.

Latvistikas un baltistikas nodaļas projekti:  Valsts pētījumu programmas "Latviešu valoda" (vad. prof. Ina Druviete) apakšprojekts "Gramatika un tās saskarjomas: enciklopēdiskā vārdnīca" (vad. prof. Andra Kalnača),  LZP projekts “RIGA LITERATA” (vad. prof. Ojārs Lāms), “Nacionālā identitāte: gastropoētiskais aspekts” (vad. prof. Ieva Kalniņa), LZP LNB un LU projekts “Latvijas atmiņu institūciju dati digitālajā telpā: vienojot kultūras mantojumu” (vad. Dr. philol. Liene Kalviša) un  IZM un LU (sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju) projekts “Diasporas skolotāju izglītības tālmācības programmas “Latviešu valodas kā svešvalodas skolotājs” izstrāde un realizācija” (vad. doc. Inta Urbanoviča). Pasākumu vada Evelīna Zilgalve. Arī to varēs vērot nodaļas Facebook lapā: www.facebook.com/latvistika.lu

Kontaktinformācijai: ieva.kalnina@lu.lv

 

Dalīties