2021. gada 29. septembrī plkst. 18.00 LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gadu jubilejai veltītajā ciklā “Latvistika – pasaules skatījums” priekšlasījumu “Latviešu un poļu literatūras paralēles un krustpunkti” sniegs Justīne Prusinovska.

Justīne Prusinovska (Justyna Prusinowska) ir humanitāro zinātņu doktore literatūrzinātnē, baltiste, baltu literatūru pētniece, latviešu un lietuviešu valodas tulkotāja, ap 30 zinātnisku rakstu autore; izdevuma “Perspectives of Baltic Philology” redkolēģijas locekle, vairāku zinātnisku konferenču organizatore, zinātnisku monogrāfiju un rakstu recenzente, tulkotāja un redaktore.

Justīne Prusinovska 2005. gadā aizstāvēja doktora disertāciju “Ap Rāmavu. Prūšu pagānu svētnīcas tēls 19. gs. latviešu, lietuviešu, poļu un baltvācu literatūrā” un no tā brīža pēta baltu un poļu literatūru sakarus, mitoloģijas un folklora elementus literatūrā, 18. un 19. gadsimta, trimdas un padomju laika literāro ainavu, īpašu uzmanību veltot jautājumiem par nacionālo identitāti un brīvību, kā arī postkoloniālisma problemātiku.

Justīne Prusinovska strādā Poznaņas Ādama Mickeviča universitātē (kopš 2005. gada) un Varšavas universitātē (kopš 2018. gada); lasa lekcijas par latviešu literatūras vēstures jautājumiem – no pirmajām hronikām 13. gadsimtā līdz mūsdienām, par jaunāko latviešu literatūru, par Ziemeļeiropas epiem, par baltu folkloru, par baltu kultūras saknēm, par baltu tautu avotiem, kā arī par tulkošanas teoriju un praksi. Justīne Prusinovska māca augstskolu studentiem arī latviešu un lietuviešu valodu.

Sarunu vadīs LU HZF Latvistikas un baltistikas profesore Māra Grudule.

Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv ), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Dalīties