2021. gada 19. oktobrī plkst. 16.00 LU Humanitāro zinātņu fakultātē LU Valodniecības nozares promocijas padomes atklātajā sēdē tiešsaistē Zoom platformā DAIGA DEKSNE aizstāvēs promocijas darbu “Priedēkļverbu semantika un funkcionalitāte latviešu valodā” zinātniskā doktora grāda (Ph.D.) valodniecībā un literatūrzinātnē iegūšanai.

Zinātniskie recenzenti:
Dr. philol. Igors Koškins (Latvijas Universitāte);
Dr. Gintare Jūdžentīte-Šinkūniene (Gintarė Judžentytė-Šinkūnienė) (Viļņas Universitāte (Vilniaus Universitetas), Lietuva);
Dr. Daiki Horiguči (Daiki Horiguchi) (Kioto Universitāte (Kyoto University), Japāna).

 

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā), kā arī LU Humanitāro zinātņu fakultātes mājaslapā www.hzf.lu.lv.
Interesenti aicināti pieteikties dalībai sēdē līdz 15. oktobrim, rakstot ziņu uz e-pastu inta.urbanovica@lu.lv.


ANOTĀCIJA
Promocijas darba mērķis ir darbības vārda priedēkļu semantikas analīze un klasifikācija. Izmantojot plašu korpusa piemēru analīzi un radiālās kategorijas metodi, darbā izveidoti priedēkļu nozīmju modeļi, kas atspoguļo saistību starp priedēkļa prototipisko un atvasinātām nozīmēm. Vienā modelī atspoguļotas gan telpiskās, gan temporālās, gan kvantitatīvās nozīmes. Šāda pieeja latviešu valodniecībā līdz šim nav izmantota. Tā sniedz skaidrāku priekšstatu par nozīmju saistību un izplatību mūsdienu latviešu valodā. Nozīmju modeļus turpmāk var izmantot valodas apguvē un vārdnīcu veidošanā. Darbā pētīta arī prefiksoīdu un svešcilmes priedēkļu semantika, kā arī priedēkļu nozīmju sinonīmija un antonīmija un neprecizitātes priedēkļa izvēlē.
Atslēgvārdi: priedēkļi, prefiksoīdi, vārddarināšana, prefiksācija, polisēmija

 

Promocijas darba kopsavilkums

Promocijas darbs

Dalīties