2021. gada 13. oktobrī  plkst. 18.00 iecerēta LU HZF Latvistikas un baltistikas 100 gadu jubilejai veltītā cikla “Latvistika – pasaules skatījums” lekcija “Čehu baltistikas tradīcijas un to turpinājums mūsdienās”, ko lasīs  Dr. Phil. Pavels Štolls (Pavel Štoll).

Pavels Štolls strādā Prāgas Kārļa universitātes Filozofijas fakultātes Austrumeiropas studiju institūta Baltistikas nodaļā. Viņš studentiem māca latviešu valodu, latviešu literatūras vēsturi, čehu-latviešu sakaru vēsturi, baltistiku un Baltijas kultūru. Pavela Štolla zinātnisko interešu centrā ir brāļu draudzes vēsture un ietekme latviešu literatūrā, viņa monogrāfija "Latviešu kultūra un brāļu draudze: latviešu kultūras tradīciju čehu konteksti XVII–XX gadsimtā" 2016. gadā ir tulkota latviešu valodā un izdota Rīgā. P. Štollu interesē Jana Amosa Komenska uzskatu ietekme čehu brāļu draudzes tradīcijā un latviešu kultūrā. P. Štolla otrs pētniecības virziens ir čehu-latviešu literatūras sakaru pētniecība, viņš ir regulārs viesis Latvijas konferencēs, viņa raksti sastopami krājumos par J. G. Stenderu, R. Blaumani, šogad būs arī raksts E. Virzam veltītajā krājumā.

P. Štolls ir tulkotājs, viņš ir tulkojis Kārļa Vērdiņa un Liānas Langas dzeju čehu valodā.
Pavels Štolls ir Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis, viņam ir piešķirti par darbu kultūras sakaru veicināšanā Triju zvaigņu ordenis un  Lielkņaza Ģedimina ordenis.

Pavels Štolls ir bijis labs nama tēvs Latvistikas un baltistikas nodaļas docētājiem Prāgā, kurš piedāvājis mums labāk iepazīt Prāgu un Prāgas Kārļa universitāti.

Pasākumu vadīs  LU  HZF nodaļas profesore Ieva Kalniņa.

Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.
Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Dalīties