19.10.2021. ir bijis priecīgs notikums latviešu valodniecībā un LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļā, jo LU Valodniecības zinātņu nozares promocijas padomes atklātā sēdē (tiešsaistē) doktora disertāciju "Priedēkļverbu semantika un funkcionalitāte latviešu valodā" sekmīgi ir aizstāvējusi Daiga Deksne. Disertācijas zinātniskā vadītāja ir LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Dr. philol. Andra Kalnača, recenzenti – prof. Dr. philol. Igors Koškins (LU), Dr. Gintare Jūdžentīte-Šinkūniene (Gintarė Judžentytė-Šinkūnienė, Viļņas Universitāte, Lietuva) un Dr. Daiki Horiguči (Daiki Horiguchi, Kioto Universitāte, Japāna).

Mg. math., Mg. psych., Mg. hum. un nu jau arī Dr. philol. Daiga Deksne ir LU HZF Baltu filoloģijas bakalaura un maģistra programmu, kā arī LU Valodniecības doktora studiju programmas absolvente. Viņas promocijas darbs izstrādāts Valsts pētījumu programmas "Latviešu valoda" (Nr. VPP-IZM-2018/2-0002; 2018–2021) LU HZF īstenotā apakšprojektā "Gramatika un tās saskarjomas", kur D. Deksne ir dalībniece un eksperte. Daiga Deksne ar referātiem par promocijas darba tematiku (kopskaitā 15) aktīvi piedalījusies dažādās starptautiskās zinātniskās konferencēs un semināros LU un ārpus tās, kā arī ārzemju augstskolās, publicējusi 12 zinātniskus rakstus gan LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas rakstu krājumā "Valoda: nozīme un forma", gan citos starptautiski recenzētos zinātniskos izdevumos Latvijā un ārzemēs.

Daigas Deksnes promocijas darbā priedēkļu semantikas analīzē izmantotas jaunas, latviešu valodniecībā līdz šim mazpazīstamas metodes – radiālās kategorijas metode, veidojot modeļus, kas atspoguļo saistību starp prototipisko priedēkļa nozīmi un citām nozīmēm, un skalārās analīzes metode priedēkļu sinonīmisku nozīmju noteikšanai. Tāpat izmantoti arī jau iepriekš aprobēti metodoloģiskie principi, piem., gramatizēšanās metodoloģija priedēkļu un prefiksoīdu veidošanās procesa izpētē,  korpuslingvistikas metode verbu lietojuma piemēru izguvē, kā arī statistiskā metode dažādu priedēkļu sastopamības analīzē. Tādējādi Daigas Deksnes promocijas darbs ir inovatīvs pētījums latviešu valodas darbības vārdu priedēkļu nozīmes un lietojuma analīzē, kas turpmāk izmantojams ne tikai teorētisko atziņu aspektā, bet arī priedēkļu semantikas praktiskā izzināšanā, piem., latviešu valodas apguves procesā.

Dr. philol. Daigai Deksnei vēlām sekmīgas turpmākās pētniecības gaitas!

 

Attēlā: Daiga Deksne referē 2018. gada Artura Ozola dienas starptautiskajā zinātniskajā konferencē LU HZF. Fotogrāfijas autore - Emīlija Mežale

Dalīties