2021. gada 10. novembrī plkst. 18.00 LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas 100 gadu jubilejai veltītajā  ciklā “Latvistika – pasaules skatījums” priekšlasījumu “Mūsdienu lietuviešu drāma un teātris: refleksija par kultūras procesu dinamiku (latviešu režisori un lugas Lietuvā)” sniegs Aurelija Mīkolaitīte.

Aurelija Mīkolaitīte ir lietuviešu literatūrzinātniece, Vītauta Dižā universitātes docente Lituānistikas katedrā, kur savā “Baltoskandijas literatūras” kursā pasniedz arī latviešu literatūru. No 1989. līdz 1994. gadam studējusi lietuviešu valodu un literatūru Viļņas Universitātes Filoloģijas fakultātē, 90. gadu beigās ieguvusi maģistra grādu pasaules literatūras studijās. No 2000. līdz 2004. gadam studējusi Vītauta Dižā universitātes doktorantūrā un ieguvusi doktora grādu, aizstāvot disertāciju “Jūgendstila izpausmes lietuviešu un latviešu prozā”, pēcāk ieguvusi stipendiju pēcdoktorantūras studijām Latvijas Universitātē.

Kopš 2015. gada Aurelija Mīkolaitīte ir pētniece Lietuvas Kultūras pētījumu institūta Mūsdienu Lietuvas kultūras nodaļā, tur viņa piedalās ilgtermiņa pētījumu programmā “Tradīcijas un tagadnes krustpunkti: starpdisciplinārie pētījumi 20. un 21. gadsimta kultūrā”.

Aurelijas Mīkolaitītes pētījumu lauks ir komparatīvistika, kultūratmiņas pētījumi, mūsdienu drāma un teātris, par šiem jautājumiem ir publicējusi rakstus Lietuvas zinātniskajos izdevumos.

Savā lekcijā “Mūsdienu lietuviešu drāma un teātris: refleksija par kultūras procesu dinamiku (latviešu režisori un lugas Lietuvā)” viņa iezīmēs latviskās norises Vītauta Dižā universitātes Letonikas centrā, tad pievērsīsies latviešu režisoru iestudējumiem Lietuvā, kā arī Marjus Ivaškeviča lugām Latvijas teātros.

Pasākumu vadīs LU profesors Valdis Muktupāvels.

Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv ), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Dalīties