23. novembrī plkst. 18:00 LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļa aicina uz kārtējo tiešsaistes tikšanos, šoreiz – ar valodnieku un folkloristu Gunti Šmidchenu no ASV.
 
Guntis Šmidchens (Guntis Smidchens, 1963) ir Vašingtonas Universitātes Sietlā Skandināvijas studiju departamenta  asociētais profesors un ilggadējs Baltijas studiju programmas vadītājs (kopš šī studiju virziena nodibināšanas Vašingtonas Universitātē 1994. gadā). Viens no retajiem baltu valodniekiem, kurš, līdzīgi nesen Dialektoloģijas lasījumos pieminētajai LU profesorei Martai Rudzītei, spēj sazināties visu triju Baltijas valstu valodās. Piebildīsim, ka Baltijas studiju programmā Sietlā tiek apgūta latviešu, lietuviešu un igauņu valoda.
Valodnieks, par kura aizraušanos kļuvusi folkloristika. Iespējams, tāpēc, ka 1990. gadā G. Šmidchens kļuva par dziesmotās revolūcijas aculiecinieku visās trijās Baltijas valstīs. Par šo 2014. gadā izdevis pētījumu “The Power of Song: Nonviolent National Culture in the Baltic Singing Revolution”. 2017. gadā grāmata ar nosaukumu „Dziesmu vara: Nevardarbīga nacionālā kultūra Baltijas dziesmotajā revolū¬cijā“ iznākusi latviski (Ingūnas Beķeres tulkojumā apgādā „Mansards“).
G. Šmidchens piedalās Baltijas studiju veicināšanas apvienības (AABS) konferencēs, kādu laiku bijis tās prezidents. Ir piedalījies IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresā (2018) un nupat notikušajā Barona dienu konferencē Rīgā u. tml.  

HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas jubilejas lasījumos Guntis Šmidchens informēs par norisēm Vašingtonas Universitātes Baltijas studiju programmā, tāpat iepazīstinās ar bijušā Hauarda Universitātes Vašingtonā asociētā profesora Jāzepa (Jezupa) Leļa dzīvi un veikumu.

Pasākumu vadīs profesore Lidija Leikuma.

Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv ), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Dalīties