8. decembrī (trešdien) plkst. 18.00 LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļa aicina uz kārtējo tiešsaistes tikšanos ciklā “Latvistika – pasaules skatījums”, šoreiz – ar literatūrzinātnieku, profesoru Stefanu Kesleru (Stephan Kessler). Lekcijas tēma – ““Laimīgie nobeigumi” latviešu prozā”.

Profesors Stefans Keslers ir baltistikas profesors Ernsta Morica Arndta Greifsvaldes universitātē un Baltistikas institūta direktors. Greifsvaldes universitāte ir vienīgā Vācijā, kur iespējams bakalaura līmenī studēt baltistiku, savukārt maģistra līmenī tās kursi iekļauti vairākās programmās. Notiek arī intensīvie latviešu valodas kursi.

Prof. S. Keslers studēja vispirms Konstancas universitātē slāvistiku un filozofiju, bet tad pārgāja uz Vestfāles Vilhelma universitāti Minsterē, kur pievienoja slāvistikai un filozofijai baltu filoloģijas studijas. Universitātes noslēguma darbs tika veltīts Ilzes Šķipsnas romānam “Neapsolītās zemes”, promocijas darbā tika skatīts stāstījums Vasilija Aksenova prozā, savukārt habilitācijas darbā pētītas lietuviešu idilles žanra aspektā.

Profesors pēta latviešu un lietuviešu literatūru. Plašs ir aptvertais pētījumu laiks un loks. S. Keslers ir sagatavojis publicēšanai un komentējis Johana Višmaņa “Nevācu Opicu” (“Der Unteutsche Opitz”, 1697), kā arī interesējies par citiem seniem Baltijas tekstiem, pētījis lietuviešu idilles un tās salīdzinājis ar poļu tekstiem. Profesoru S. Kesleru interesē lietuviešu un latviešu literatūra 19./20.gadsimta mijā, īpašu uzmanību pievēršot nacionālo ideju un valodu attīstībai šajā laikā, kā arī lietuviešu dzejas tulkojumiem vācu valodā. Latviešu literatūrā lielāka uzmanība veltīta I. Šķipsnai, J. Medenim, R. Blaumanim, Aspazijai, N. Ikstenai, raksti apkopoti un būtiski papildināti interneta izdevuma krājumā “Naratīva veidi latviešu literatūrā” (“Narrative Verfahren in der lettischen Literatur”, 2021). Profesoru interesē dažādi teorētiski jautājumi, vienam no tiem – metaforai – veltīta grāmata “Theories of Metaphor Revised. Against a Cognitive Theory of Metaphor: An Apology for Classical Metaphor” (2018). Profesors ir iztulkojis vācu valodā R. Blaumaņa lugu “Skroderdienas Silmačos” (2020). Tā kā Greifsvaldē studenti mācās latviešu valodu, tad ir sagatavots izdevums “Latviešu īsā gramatika ar vienu acu skatienu” (“Lettische Kurzgrammatik auf einen Blick”, 2019).

Pasākumu vadīs Latvijas Universitātes profesore Ieva Kalniņa.

Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.

Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Dalīties