22. decembrī plkst. 18.00 LU HZF Latvistikas un baltistikas nodaļa aicina uz pēdējo tiešsaistes tikšanos ciklā “Latvistika – pasaules skatījums”. Šoreiz mūsu viesis būs Viļņas Universitātes Filoloģijas fakultātes Baltijas valodu un kultūru institūta Baltistikas katedras profesors Jurģis Pakeris (Jurgis Pakerys).

Profesora Jurģa Pakera pētnieciskās intereses ir plašas – tās saistītas ar baltu valodu morfoloģiju, vārddarināšanu un sintaksi. Doktora disertācija veltīta lietuviešu valodas darbības vārdu darināšanai 16. gs. tekstos, savukārt turpmākajos pētījumos diahroniskajam aspektam pievienojies sinhroniskais un tipoloģiskais – virkne publikāciju veltīta kauzatīvām konstrukcijām lietuviešu, latviešu un citās valodās, tuvāk pētīta aizguvumu, īpaši aizgūtu sarunvalodas darbības vārdu un īpašības vārdu, gramatiskā un derivatīvā adaptēšanās latviešu un lietuviešu valodā.
Viļņas Universitātē profesora docējamie pamatkursi ir Ievads valodniecībā, Ievads lingvistiskajā tipoloģijā un Vispārīgā morfoloģija.
Jurģis Pakeris ir aktīvs baltu valodu popularizētājs starptautiskajā apritē – piedalās lingvistu forumos un konferencēs, veido populārzinātniskas publikācijas par aktuālām valodas attīstības tendencēm, tai skaitā kultūru mijiedarbi valodā.
Pasākumu vadīs Latvijas Universitātes asociētā profesore Ilze Lokmane.
Lekcija notiks latviešu valodā Zoom tiešsaistē (par pieslēgumu lūgums rakstīt uz e-pastu: arturs.skutelis@lu.lv), tā tiks translēta arī Facebook, sk. “Latvistika Latvijas Universitātē”.
Lekciju ciklu “Latvistika – pasaules skatījums” nodrošina LU Studiju kvalitātes pilnveidošanas fonds.

Foto: https://www.15min.lt

Dalīties