Priecīga ziņa Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) zinātniekiem – šī gada 10. decembrī tika apstiprināts Romānistikas nodaļas pētniecības projekts “Verbāls žests / mentāls žests”, kas tiks īstenots 2023.–2024. gadā Francijas un Latvijas partnerības programmā OSMOZE sadarbībā ar Dižonas Universitātes Valodu un filozofijas fakultāti. Projekta vadītāja – prof. Jeļena Vladimirska. 

OSMOZE ir Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas un Francijas Eiropas un ārlietu ministrijas Hubert Curien partnerības programma, kas veicina un attīsta augsta līmeņa zinātniski pētniecisko sadarbību starp Latvijas un Francijas zinātniskajām institūcijām.

Projektā paredzēts īstenot starpdisciplināru pētījumu valodniecības, neirolingvistikas un poētikas jomā ar mērķi noskaidrot žesta lomu valodā (fiziskais žests, verbālais žests, mentālais žests, estētiskais/poētiskais žests utt.).

Projekta realizācijas laikā Latvijas un Francijas sadarbības partneri īstenos apmaiņas darba vizītes, rīkos starpdisciplinārus seminārus, izstrādās individuālas un kolektīvas publikācijas. Projekta noslēgumā 2024. gadā iecerēta kopīgi organizēta starptautiska konference. 

Šis ir jau otrais LU HZF Romānistikas nodaļas programmas OSMOZE projekts, kurš ir atbalstīts īstenošanai. Pirmais projekts tika īstenots 2018.–2019. gadā kopā ar Strasbūras Universitāti. Projekts “No taksonomijas līdz aproksimācijai dabiskajās valodās” rezultējās vairākās kolektīvās un individuālās publikācijās, kā arī kalpoja par iedvesmas avotu LU Humanitāro zinātņu fakultātes studentu pētnieciskajiem darbiem.

Dalīties