Foto: Somugru studiju apakšprogrammas absolventi kopā ar mācībspēkiem pēc bakalaura darbu sekmīgas aizstāvēšanas fakultātes dārzā 2023. gada jūnijā.

Domā par bakalaura studijām, interesē kultūras joma un valodas, bet vēl esi pārdomās? Varbūt īstā izvēle ir somugru studijas LU Humanitāro zinātņu fakultātē?

Kas ir somugru studijas? Tā ir iespēja apgūt divas svešvalodas, kurās runā tepat netālu pie ziemeļu kaimiņiem – Igaunijā un Somijā. Tāpat studiju laikā ir iespēja iepazīties ar šo abu tautu – igauņu un somu – literatūru un kultūru. Iegūtās zināšanas ir iespējams nostiprināt, dodoties apmaiņas programmās uz dažādām Igaunijas un Somijas universitātēm, kā arī apmeklējot īsākus valodas prakses kursus Tallinā, Tartu, Oulu, Tamperē, Turku vai Helsinkos. Tāpat, studējot somugros, ir iespēja apgūt Latvijas otras pirmiedzīvotāju tautas – lībiešu valodas pamatus.

Šī ir laba izvēle, ja ir vēlme apgūt jaunas valodas un iegūt plašas humanitārās zināšanas.

Somugru studiju apakšprogramma ietilpst bakalaura studiju programmā “Filoloģija”. Programmā ir gan visām apakšprogrammām kopīgie kursi, gan katrai specifiskie kursi, gan brīvas kursu izvēles daļa. Visi programmas studenti apgūst valodniecības un literatūrzinātnes ievadkursus, mācās pasaules literatūru, starpkultūru komunikāciju, tulkošanas un valodas apguves pamatus.

Savukārt studenti, kuri uzsāks Somugru studijas 2023./2024. akadēmiskajā gadā, somugru valodu apguvi sāks ar igauņu valodu. Studiju laikā studenti apgūs arī igauņu literatūru, būs arī Igaunijas kultūras vēstures kurss, ievadkurss Baltijas jūras somugru folklorā, lībiešu valodas kurss, tulkošanas praktikums u.c. kursi. Nākamajos semestros būs iespēja apgūt arī somu valodu, literatūru un kultūru.

Igauņu un somu valodu apakšprogrammā māca docētāji, kuriem igauņu vai somu valoda ir dzimtā.

Igauņu vai somu valodas priekšzināšanas nav nepieciešamas. Piesakoties studijām, jāizvēlas apakšprogramma Somugru studijas.

Darba tirgū speciālisti ar igauņu un somu valodu zināšanām tiek novērtēti. To akcentē arī somugru studiju absolvente Anna Freiberga:

“Jau studiju laikā radās iespējas izmantot valodas zināšanas, veicot rakstiskus tulkojumus no abām valodām, bet pēc studiju beigšanas izdevās atrast arī ar valodām saistītu darbu, kur iegūtās zināšanas varēju izmantot sadarbojoties ar Somijas biznesa partneriem un klientiem gan IT jomā, gan loģistikā. Ar prieku secināju, ka somu un igauņu valodas zinātāji darbā tirgū tiek pozitīvi novērtēti, un iespējas veidot karjeru ir plašas ikvienam, kurš gatavs pilnveidoties.” (Pilnu Annas studiju pieredzes stāstu lasi: www.hzf.lu.lv/gribu-studet-hzf/hzf-studejoso-un-absolventu-pieredzes-stasti/)

Bet ko par somugru studijām saka jaunieši, kas šī gada jūnijā aizstāvējuši savus bakalaura darbus?

Madara Liekumniece-Grandāne:

“Studijas Somugru studiju apakšprogrammā bija visnotaļ interesantas un daudzpusīgas, ļaujot padziļināti iepazīt gan somugru tautu vēsturi un kultūru, gan apgūt trīs apakšprogrammas valodas – somu, igauņu un lībiešu, kas, manuprāt, Latvijā ir unikāla iespēja. Šī apakšprogramma sniedz spēcīgu un visaptverošu pamatu jebkurai humanitāro zinātņu jomai, un studijas arvien palīdz atklāt jaunas intereses un attīstīt savas jau esošās spējas. Studiju gaisotne ir pozitīva, un pasniedzēji – vienmēr pretimnākoši un saprotoši.”

Arnita Agrita Umalas:

“Studēt šajā programmā bija vērtīgi, jo iegūtas ir ne tika tikai zināšanas, bet arī kontakti, viesojoties Igaunijas un Somijas vēstniecībās. Ne katras programmas beidzēji var teikt, ka ir sarunājušies ar mērķa valodas prezidentu – šajā gadījumā – ar Igaunijas prezidentu viņa vizītes laikā Latvijā. Milzīgs ieguvums arī ir iespēja doties Erasmus apmaiņā uz pusgadu vai gadu, atrasties valodas, ko apgūsti, vidē. Nu un, protams, ieguvums ir studentu dzīve un jauni draugi, kas arī ir tikpat svarīga studiju laika sastāvdaļa, cik pašas mācības.”

Izvēlies somugru studijas Latvijas Universitātē – uzņemšana turpinās! 

No 21. līdz 25. augustam klātienē fakultātē un no 9. līdz 24. augustam elektroniski vēl būs iespējams pieteikties studijām, un jau rudenī kļūt par somugristikas studentu! Ir budžeta vietas! 

Seko līdzi aktuālajai informācijai par papilduzņemšanu: www.lu.lv/gribustudet/uznemsanas-kartiba/pamatstudijas/ 

Plašāk par LU Humanitāro zinātņu fakultātes bakalaura studiju programmām: https://www.hzf.lu.lv/gribu-studet-hzf/bakalaura-limena-studijas/ 

Dalīties