Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte (LU HZF) piedāvā daudzveidīgas, aktuālas un karjeras apzinātai veidošanai noderīgas maģistra studiju programmas.  Pieejamas arī budžeta vietas!

Studiju programma saturiski apvieno klasiskās angļu filoloģijas studijas valodniecībā, literatūrzinātnē un angļu valodas apguves jomā ar praksē balstītām informācijas tehnoloģiju prasmēm nozarē, kā arī mūsdienu vietējā un starptautiskajā darba un pētnieciskajā vidē aktuālajām zināšanām semiotikā, vizuālajā kultūrā, pragmatikā, psiholingvistikā u.c. Iegūtā lietpratība anglistikā programmas absolventiem palīdzēs ieviest kompetenču pieeju skolu mācību saturā, veidot karjeru valodas pētniecībā, mācīšanā, tulkošanā, rediģēšanā un citās jomās, kur nepieciešama augsta līmeņa angļu valodas lietojuma kompetence dažādos kontekstos.

Programmas direktore asoc. prof. Zigrīda Vinčela, e-pasts: zigrida.vincela@lu.lv


Baltu filoloģijas maģistra studiju programma, šobrīd atrodoties akreditācijas procesā, ir izvēlējusies modernizēt savu programmu, veidojot  studentcentrētu izglītību un  uzsvaru liekot uz studentu patstāvīgu valodniecības, literatūrzinātnes vai folkloristikas jomas studiju kursu izvēli ierobežotās izvēles daļā. Programma sagatavo speciālistus, kuri pārzina latviešu nacionālās kultūras bagātības un orientējas aktuālajos kultūras procesos. Programmā ir gan teorētiski, gan vairāk uz praksi virzīti literārās rediģēšanas, projektu vadības,  literatūrkritikas un moderno tehnoloģiju kursi (teksta datoranalīze un vizualizācija, korpuslingvistika u.c.). Folkloristikas maģistrantiem pēc pirmā studiju gada ir iespēja doties folkloras ekspedīcijā  prof. Janīnas Kursītes-Pakules vadībā.  

Programmas direktore prof. Ieva Kalniņa, e-pasts: ieva.kalnina@lu.lv


Tā ir vienīgā  programma Baltijā, kurā padziļināti ir iespējams apgūt Āzijas valodu un kultūru specifiku mūsdienīgā perspektīvā kādā no šādiem moduļiem: Tuvo Austrumu (arābu) studijas; ķīniešu vai korejiešu valodas un Austrumāzijas reģiona studijas; japāņu valodas un Japānas studijas. Programmu īsteno savā jomā atzīti speciālisti, tostarp vismaz viens dzimtajā valodā runājošs docētājs katrā reģiona modulī. Studējošajiem ir iespēja piedalīties zinātniskos projektos, starptautiskos semināros, kā arī izmantot stipendiju iespējas ārvalstu universitātēs gan Eiropā,  gan Āzijas valstīs. Gandrīz visi programmas maģistranti šīs iespējas arī izmanto un paralēli studijām paaugstina savu kvalifikāciju Ķīnā, Korejā,  Japānā vai citur. Iestājoties ir jābūt vidējā līmeņa attiecīgā regiona valodas zināšanām.  

Programmas direktors prof. Kaspars Kļaviņš, e-pasts: kaspars.klavins@lu.lv


Programma piedāvā apgūt padziļinātas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas valodniecībā, literatūrzinātnē un kultūrstudijās Eiropas ģeogrāfiskā areāla dominējošo valodu un kultūrvides jomā gan vēsturiskā, gan mūsdienu skatījumā. Piesakoties  studijām, jāizvēlas apakšprogramma.

“Baltijas jūras reģiona studijas” piedāvā padziļinātas zināšanas par Baltijas jūras reģiona svarīgākajiem kultūras un sabiedrības fenomeniem un to digitālajiem resursiem. Studijas notiek angļu un latviešu valodā.

“Ģermānistika” sniedz izglītību, kas kvalificē pievērsties zinātniski pētnieciskai darbībai Baltijas reģiona kultūrvēsturiskā mantojuma un mūsdienu ģermānistikas aktuālo jautājumu izpētei. Studijas notiek vācu, latviešu un angļu valodā.

“Klasiskās studijas” sniedz filoloģiskas un kultūrvēsturiskas zināšanas par Eiropas klasiskās senatnes svarīgākajiem kultūrfenomeniem, piedāvā seno valodu (latīņu un sengrieķu), antīkās literatūras un kultūras, mitoloģijas, rētorikas un tekstveides jomas jautājumu izziņu, vienlaikus iepazīstot to ietekmi uz ideju un vērtību attīstību vēlāko laiku Eiropas un jo īpaši Baltijas reģiona kultūrainā. Studijas notiek latviešu un angļu valodā.

 “Romānistika” sagatavo augsti kvalificētus franču, spāņu un itāļu valodu speciālistus maģistra līmenī, piedāvājot specializēties vienā vai divās valodās. Apakšprogramma sniedz profesionālo ievirzi kulturoloģijā, valodu mācīšanā un tulkošanā. Studiju valodas: franču, spāņu vai itāļu. Studijas notiek arī latviešu un angļu valodā.

 “Rusistika un slāvistika” sagatavo augsti kvalificētus, konkurētspējīgus speciālistus slāvu valodniecības un literatūrzinātnes jomā. Apakšprogramma ir orientēta uz reģionālajām un starpkultūru studijām, īpaša uzmanība tiek pievērsta krievu valodas un literatūras funkcionēšanai plašā sociālkultūras kontekstā, slāvu valodu un literatūras raksturojumam teorētiskā līmenī, kā arī slāvu valodu un literatūras kontaktiem ar latviešu valodu, literatūru un kultūru. Studijas notiek krievu, latviešu un angļu valodā.

Programmā ir gan obligātā kopīgo studiju kursu daļa, gan apakšprogrammu piedāvātie specializācijas kursi literatūrzinātnē un kultūrā, valodniecībā un starpdisciplinārās studijās, gan izvēles daļa, kurā studējošajiem ir iespēja individualizēt savas studijas.

Programmas direktore asoc. prof. Gita Bērziņa, e-pasts: gita.berzina.hzf@lu.lv 


UZŅEMŠANAS KĀRTĪBA

Pieteikšanās LU absolventiem (sākot no 2003. gada) elektroniski LUIS: no 3. jūlija līdz 13. jūlijam LU Informatīvajā sistēmā. Pieejai jāizmanto studenta LUIS lietotājvārds (login) un parole. (Ja, saskaņā ar uzņemšanas nosacījumiem studiju programmās, esi ieguvis tiesības pretendēt uz ārpuskonkursa reģistrāciju, tad šim konkursam būs iespējams pieteikties no 3. jūlija līdz 6. jūlijam.) 

Pieteikšanās citu augstskolu absolventiem un tiem LU absolventiem, kuri absolvējuši LU pirms 2003. gadano 3. jūlija līdz 14. jūlijam plkst. 12.00, aizpildot elektronisko veidlapu un augšupielādējot norādītos dokumentus (PDF). 

Pieteikšanās klātienē fakultātē vai filiālēno 3. jūlija līdz 14. jūlijam fakultātēs vai filiālēs to norādītajā laikā un vietā. (Ja, saskaņā ar uzņemšanas nosacījumiem studiju programmās, esi ieguvis tiesības pretendēt uz ārpuskonkursa reģistrāciju, tad piesakies šim konkursam no 3. jūlija līdz 7. jūlijam.)

Pieteikumu var iesniegt arī KLĀTIENĒ  LU Humanitāro zinātņu fakultātē, Visvalža ielā 4a, Rīgā, no 3. līdz 14. jūlijam (par telpām skat. norādes fakultātē):

3.jūlijā 10.00-15.00

5. jūlijā 10.00-15.00

6. jūlijā 13.00-18.00

7. jūlijā 9.00-12.00

11. jūlijā  13.00-18.00

12. jūlijā 10.00-15.00

13. jūlijā 13.00-18.00

14. jūlijā 9.00-12.00

Iestājpārrunas: Anglistikas MSP 18. jūlijā plkst. 12.00 (324. telpa); Baltu filoloģijas MSP 18. jūlijā plkst. 10.00 (218. telpa).

Plašāk par uzņemšanas kārtību LU augstākā līmeņa studijām: https://www.lu.lv/gribustudet/uznemsanas-kartiba/magistra-limena-studijas/

Plašāk par HZF maģistra studiju programmu piedāvājumu: https://www.hzf.lu.lv/gribu-studet-hzf/magistra-limena-studijas/

Neskaidrību gadījumā interesēties pa tālr.: 67034908, e-pasts: hzf@hzf.lv

Dalīties