Foto: Inta Urbanoviča

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) Baltu filoloģijas maģistra studiju programma atrodas akreditācijas procesā, bet jau 2023./2024. ak. g. rudens semestrī programmā būs būtiskas pārmaiņas. Programmas mērķis ir nodrošināt augstas akadēmiskās un zinātniskās kvalifikācijas latviešu valodniecības un valodu tehnoloģiju, literatūrzinātnes, kultūras (folkloristikas un teātra zinātnes) maģistrantūras absolventus, kuri būs Latvijas nākotnes kultūras un valodas telpas veidotāji.

Programmā tiks pastiprināta studentcentrēta izglītība. Studiju  kursi atbilstoši zinātnes apakšnozarēm ierobežotās izvēles daļa ir sadalīti kursu kopās – latviešu valoda (valodniecības un datorlingvistikas kursi), literatūra (literatūrzinātnes kursi),  kultūras studijas (folkloristikas/teātra zinātnes kursi). Studentam, kurš interesējas par konkrētu zinātnes apakšnozari, ir iespēja divos studiju gados apgūt 34 KP interesējošā zinātnē, tāpat arī var vairāk ierobežotās izvēles kursus sasaistīt ar savām darba vai personiskajām interesēm. Programmā ieviesta arī brīvās izvēles studiju kurss 2 KP. 

Studiju kursu kontakstundas tiks samazinātas no 64 kontakstundām uz 48 kontakstundām, un no 32 kontaktstundām uz 24 kontaktstundām, tātad pieaugs studentu patstāvīgais darbs. Studiju plāns tiks veidots tā, ka mēnesī viena nedēļa tiks atvēlēta patstāvīgajam darbam.

Programmā veiktas saturiskas izmaiņas – ieviests datorlingvistikas kursu kopa 20 KP apjomā. Rudens semestrī būs kursi – “Teksta analīze un datu vizualizācija” (docē Mg.soc. Anda Baklāne), “Elektroniskā leksikogrāfija” (asoc.prof. I. Lokmane), “Morfēmika, morfonoloģija un latviešu valodas morfēmu datubāze” (prof. A. Kalnača).

Kultūras kopā apvienoti fokloristikas un teātra zinātnes kursi. Rudens semestrī būs iespēja studēt, piemēram,  studiju kursu “Mūsdienu stāstījuma folklora” (doc. J. Stauga)  un/vai “Teātra teorijas un pētniecības metodes” (asoc. prof. Z. Radzobe).

Literatūras un valodniecības kopām rudens semestrī tiks piedāvāti kursi “Latviešu literatūras kritika: teorija un prakse” (Mg.soc. Anda Baklāne), “Bībele un literatūra” (prof. Māra Grudule,  Dr. th., dokt. Ilze Jansone), “Sociolingvistika  un psiholingvistika” (prof. I. Druviete), “Latviešu rakstu valodas vēsture” (prof. P. Vanags) u.c.

Pavasara semestris paredzēts obligātās izvēles daļai, tur ir vairāki, uz praksi vērsti kursi: “Humanitāro zinātņu un radošo industriju projektu vadība” (Dr. philol. I. Garda-Rozenberga) un “Literārā rediģēšana un valodas prakse” (Dr. philol. J. Oga, asoc. prof. I. Lokmane).

Nākamajā vasarā folkloristi prof. J. Kursītes-Pakules vadībā dosies folkloras ekspedīcijā, un mēs visi pārcelsimies uz Rakstu māju LU Akadēmiskajā centrā Torņkalnā.

Piesakies studijām Baltu filoloģijas maģistra studiju programmā līdz 14. jūlijam!

LU absolventi pieteikumus studijām var iesniegt elektroniski LU informatīvajā sistēmā LUIS, bet citu augstskolu absolventi – aizpildot elektronisko veidlapu

Plašāka informācija par uzņemšanas kārtību: https://www.lu.lv/gribustudet/uznemsanas-kartiba/magistra-limena-studijas/

Pieteikumu var iesniegt arī KLĀTIENĒ  LU Humanitāro zinātņu fakultātē, Visvalža ielā 4a, Rīgā, no 3. līdz 14. jūlijam (par telpām skat. norādes fakultātē):

3.jūlijā 10.00-15.00

5. jūlijā 10.00-15.00

6. jūlijā 13.00-18.00

7. jūlijā 9.00-12.00

11. jūlijā  13.00-18.00

12. jūlijā 10.00-15.00

13. jūlijā 13.00-18.00

14. jūlijā 9.00-12.00

Iestājpārrunas Baltu filoloģijas MSP 18. jūlijā plkst. 10.00 (218. telpa).

Plašāk par uzņemšanu LU HZF maģistra studiju programmās: https://www.hzf.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/78594/

Dalīties