“Tā ir unikāla, neaizstājama pieredze!” – ar tādiem vārdiem  Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātēs (LU HZF)  studente Marika Laicāne raksturo Valensijas Universitātē (Spānijā) pavadīto nedēļu BIP (Blended Intensive Programme)  mobilitātes ietvaros.

Studenti un mācībspēki no Sibiu Universitātes (Rumānija) un LU Humanitāro zinātņu fakultātes no 4. līdz 8. septembrim piedalījās jaunajā ERASMUS mobilitātes programmā, kas bija veltīta gastronomijas tēmai humanitārajās zinātnēs. Kopā ar LU HZF studentiem īstermiņa mobilitātē piedalījās arī LU Ibēristikas studiju centra vadītāja, HZF asociētā profesore Alla Placinska.

Katru dienu studenti apmeklēja nodarbības, klausoties lekcijas par gastronomijas saikni ar kino, literatūru un mākslu, diskutējot par tulkošanas problemātiku un ēdiena lomu nacionālās identitātes veidošanā, kā arī papildināja spāņu valodas zināšanas.

Uzmanības centrā bija Valensijas reģiona  virtuve. Studentiem bija iespēja izgaršot nacionālo dzērienu orčata (horchata) un apskatīties, no kā to iegūst, pašiem pagatavot slaveno Valensijas paelju (paella valenciana) un izbaudīt degustācijā reģionālo vīnu buķeti. Ekskursija ģida pavadībā pa Valensijas tirgiem palīdzēja aptvert vietējās gastronomiskās daudzveidības bagātību.

Mācību nedēļas noslēgumā studenti prezentēja ēdienkarti un tās koncepciju FORTHEM projekta restorānam (Spānija, Rumānija un Latvija ir šī projekta dalībvalstis), kā arī uzstājās ar dzejas lasījumiem par ēdienu tematiku.

Par dalību projektā studenti ieguva sertifikātu un 2 KP.

Ko par nedēļu Valensijā saka HZF studenti?

Evita Pavlova (BSP “Filoloģija” 3. kursa studente): “Dalība šajā projektā deva unikālu iespēju izjust universitātes dzīvi ārzemēs. Pieredzei tieši Spānijā bija arī praktiska nozīme no kultūras un valodas viedokļa – ļoti aktuāli man kā franču filoloģijas, spāņu moduļa studentei.”  

Marija Dombrovska (BSP “Āzijas studijas” 2. kursa studente):   “Esmu ļoti apmierināta, laiks tika pavadīts ļoti produktīvi, un vēderi vienmēr bija pilni. Programma bija ļoti labi izdomāta, un profesori ļoti izpalīdzīgi un pretimnākoši. Noteikti atkārtoti piedalītos līdzīgā projektā.”

Elīna Rubene (BSP “Filoloģija” 3. kursa studente): “Šajā projektā ieguvu jaunu pieredzi, kontaktus ar citu valstu studentiem, nebijušas zināšanas ne tikai par Spānijas kultūru, gastronomiju un to saistību ar ēdienu un ēdiena procesu, bet arī iepazinu Rumānijas valsts pārstāvju iecienītākos ēdienus un mīlestību pret savu kultūru.”

Marika Laicāne (BSP “Filoloģija” 3. kursa studente): “Vēlētos ieteikt studentiem nebaidīties no nezināmā un dokumentu noformēšanas, jo tā ir unikāla un neaizstājama pieredze!”

Laima Vasile (MSP “Valodniecība, literatūrzinātne un reģionu kultūrstudijas”  1. kursa studente): “Dalība šajā projektā deva man īstu grūdienu pirms jaunā mācību gada un enerģiju tā uzsākšanai! Ieguvu lielāku pārliecību par savām spējām, uzzināju daudz interesanta par Spāniju, partnervalsti Rumāniju un gastronomiju, kā arī humanitārajām zinātnēm kopumā.” 

Dalīties