Kopš 2001. gada Eiropas Padomes dalībvalstīs 26. septembrī svin Eiropas Valodu dienu – valodu daudzveidības svētkus –, aicinot ikvienu cilvēku apgūt valodas visa mūža garumā. Arī Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes (LU HZF) zinātnieki tradicionāli ir aktīvi Eiropas Valodu dienas pasākumu dalībnieki.

Jau deviņpadsmito gadu šos pasākumus organizē un koordinē Latviešu valodas aģentūra kopā ar sadarbības partneriem, un viens no ilggadējiem sadarbības partneriem  ir LU HZF – fakultāte, kurā var apgūt un pētīt vairāk nekā 20 dažādu valodu.

Šogad Eiropas Valodu dienas pasākumos HZF mācībspēkus varēs satikt gan dažādās vietās Rīgā, gan ārpus tās.

Otrdien, 26. septembrī, no plkst. 12 HZF Latvistikas un baltistikas nodaļas profesors Ojārs Lāms kopā ar citiem jomas ekspertiem piedalīsies pasākumā „Varoņeposu publiskie lasījumi un diskusija „Varoņu laiks””, kas notiks Saldus novada bibliotēkā.

Savukārt plkst. 12.30 HZF (Visvalža ielā 4a, 401. audit.) notiks Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja organizētā profesores Dr. Sandras Reimanes (Sandra Reimann, Rēgensburgas Universitāte, Oulu Universitāte) vieslekcija „Polārās vasaras maģija, vēstules Ziemassvētku vecītim un klientu valoda. Lietišķās valodniecības pētījumi Ziemeļvalstu un Vācijas kontekstā”. Lekcija notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Reģistrācija dalībai pasākumā

Tajā pašā dienā plkst. 16.00 LU Akadēmiskajā bibliotēkā (Rīga, Rūpniecības iela 10) notiks LU HZF Bohēmistikas un polonistikas centra un Čehijas Republikas vēstniecības organizēts populārzinātnisks seminārs un diskusija par čehu daiļliteratūras tulkojumiem „No baltajiem Karpatiem līdz Baltijas jūrai 2”.

Savukārt sestdien, 30. septembrī, HZF mācībspēki piedāvā iespēju piedalīties meistarklasēs, kas notiks Valodu mājā (Rīgā, Avotu ielā 33): no plkst. 13.00 „Iepazīstot klasiskās valodas: grieķu valodas meistarklase” ar  HZF lektoru Gati Ezerkalnu un profesori Ilzi Rūmnieci, bet no plkst. 14.30Iepazīstot klasiskās valodas: Latīņu valodas meistarklase” ar HZF docenti Ilonu Gorņevu un profesori Ilzi Rūmnieci. 

Plašāk par Eiropas Valodu dienas pasākumiem: https://valoda.lv/aicinam-piedalities-eiropas-valodu-dienas-pasakumos-2/

Eiropas Valodu dienas plakāts

Dalīties