Daira Vēvere, zinātnes doktora (Ph.D) grāds humanitārajās un mākslas zinātnēs

Latvijas Universitātes tīmekļvietnē ir sākta jauna rubrika “Viens no 0,5 %”*, kurā galvenie stāsta varoņi ir mūsu jaunie doktori – pētnieki, kas ieguvuši zinātnisko grādu vai tuvojas promocijas darba aizstāvēšanas finiša taisnei. Iepazīstinām ar LU Humanitāro zinātņu fakultātes absolventi – jauno  zinātnes doktori Dairu Vēveri, kas 2023. gada 27. septembrī aizstāvēja promocijas darbu  “Dziļo tāmnieku izlokšņu fonētiskās un morfoloģiskās sistēmas dinamika”. Darba zinātniskā vadītāja – prof. Lidija Leikuma.

Ko pētījāt savā promocijas darbā?

Savā promocijas darbā pētīju lībiskā dialekta dziļās tāmnieku izloksnes, ko runā Kurzemes ziemeļos. Pētījuma mērķis ir noskaidrot šo izlokšņu stāvokli mūsdienās, kā arī prognozēt to dzīvotspēju tuvākā vai tālākā nākotnē. Veicot plašu faktu materiāla analīzi, atklājās, ka izlokšņu lietojums strauji samazinās, jo runas īpatnības galvenokārt saglabājušās vecākās paaudzes valodā, jaunākā paaudze arvien biežāk vairās lietot izloksnes formas savā runā. Ir būtiski informēt sabiedrību par dialektu un to izlokšņu lomu latviešu valodas pastāvēšanā un tās daudzveidības saglabāšanā.

Kāpēc nolēmāt studēt doktorantūrā? Kas noteica jūsu izvēli?

Galvenokārt vēlme turpināt iesākto pētniecību bakalaura un maģistra studijās, kā arī misijas apziņa popularizēt latviešu nacionālo bagātību – izloksnes un dialektus –, kas mūsdienu pasaulē dažādu faktoru (globalizācijas, mobilitātes, dzīvesveida maiņas u. c.) ietekmē mainās sevišķi strauji.

Kāds bija jūsu ceļš līdz promocijas darbam?

Tas attīstījās dabiskā ceļā – turpinot jau iepriekš iesāktos lauka pētījumus, iegūto materiālu apstrādi un padziļinātu to analīzi, līdztekus paplašinot teorētisko bāzi.

Kādas galvenās atziņas guvāt doktorantūras laikā?

Tas ir labs veids sevis pilnveidošanai ne vien profesionālā, bet arī personiskā ziņā, jo doktorantūras studijas, bet vēl jo vairāk – promocijas darba izstrādes process – palīdz attīstīt sevī daudzas jo daudzas īpašības, proti, patstāvību, pašdisciplīnu, pienākuma un atbildības sajūtu, pašatdevi utt.

Kā jūs mudinātu nenobīties pārējiem, kas vēl tikai domā par doktorantūras studijām? Atstājiet spēka vārdus nākamajiem doktoriem.

Ja ir padziļināta interese kādā no pētniecības jomām un, galvenais, mērķis sniegt labumu sabiedrībai, Latvijas vai plašāka mēroga zinātnes attīstībai – ir vērts doties šajā ne visai vienkāršā, toties aizraujošā ceļojumā. Noteicošais ir rast sevī patiesu motivāciju (jā, iespējams, to nāksies darīt atkal un atkal...), un tad viss izdosies! Jāapzinās, ka nereti skaistākais ir pats ceļa gājums, ne ceļa gals!

 *Latvijā 2022. gadā bija 7723 doktori, kas veido 0,5 % no kopējā iedzīvotāju skaita valstī 25–64 gadu vecumā.

Visu rakstu – “Viens no 0,5 %. Jauno doktoru stāsti” – lasi šeit: https://www.lu.lv/par-mums/lu-mediji/zinas/zina/t/79993/

Dalīties